Vučić poželio Hrvatskoj uspjeh u nabavci aviona

Srbija ima tradiciju u proizvodnji oruđa i oružja, rekao je Vučić na sajmu naoružanja u Beogradu (Zoran Žesti? / Tanjug)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra da svaka država ima pravo naoružavati se sukladno svojim mogućnostima i potrebama, a Hrvatskoj poželio “puno uspeha” u nakani da proširi flotu svojih borbenih zrakoplova.

“Ako imaju novac, neka se naoružavaju. Ako imaju zdravu ekonomiju, neka se naoružavaju. Želim im puno uspeha. Nema tu filozofije”, rekao je Vučić, komentirajući najave u medijima da će Hrvatska nabaviti borbene zrakoplove F-16 ili Gripen.

Mediji u Hrvatskoj objavili su ranije kako je Ministarstvo obrane zainteresirano za kupnju borbenih zrakoplova četiriju zemalja, kojima će u idućih mjesec dana poslati svoje zahtjeve.

Navedene su Švedska za borbeni zrakopolov Gripen JAS-39, SAD za F-16, Južna Koreja za FA-50 te Izrael za F-16 Barak.

‘Neka rade kako im volja’

Vučić je, tijekom posjeta Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme koji je tijekom dana otvoren u Beogradu, naglasio kako je Srbiji stalo do “svoje bezbednosti, bezbednosti svog neba i svojih građana”.

“To je naš posao – uraditi ono što je za Srbiju važno. Što će raditi drugi – neka rade kako im volja”, poručio je Vučić.

On je na otvaranju sajma naoružanja i vojne opreme u Beogradu najavio da će inozemne tvrtke ubuduće moći sudjelovati u srpskoj vojno-obrambenoj industriji do 49 posto, zahvaljujući izmjenama zakona koje je pripremila vlada.

“Moći ćemo da primamo znanje, pamet i novac iz inostranstva, jer Srbija ima tradiciju u proizvodnji oruđa i oružja”, rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, to će dodatno omogućiti da obrambena industrija Srbije bude poticaj razvoju gospodarstva.

Izvor: Agencije