Vučić priprema kontramiting kao odgovor opoziciji

Miting nije ukazivanje gostoprimstva Putinu, već kontraudar opoziciji, piše Danas (Reuters)

Srpska napredna stranka priprema okupljanje građana, uglavnom članova vladajuće stranke i simpatizera, ispred Hrama Svetog Save u Beogradu na dan posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina u četvrtak, 17. siječnja.

No, beogradski list Danas piše kako “taj miting nije ukazivanje gostoprimstva Putinu, već kontraudar opoziciji”.

Prema neslužbenim informacijama tog dnevnog lista planiran je dolazak najmanje 1.000 autobusa iz raznih krajeva Srbije, niškim “naprednjacima” navodno je naređeno da u Beograd dovedu 3.000 ljudi, a kragujevačkim članovima vladajuće stranke najmanje 2.500 ljudi.

“Razmatra se mogućnost da kolone koju budu dolazile iz Vojvodine, zajedno sa odbornicima Srpske napredne stranke iz Zemuna i Novog Beograda, krenu od Sava centra kako bi u potpunosti ispunile Brankov most. Sve to bi se snimalo dronovima, za kasniju upotrebu u marketinške svrhe”, objavio je Danas pozivajući se na neimenovane izvore.

Protesti se proširili na Srbiju

Smatra se da je to okupljanje odgovor na prosvjed koji je opozicija zakazala za srijedu, 16. siječnja povodom godišnjice ubojstva jednog od čelnika kosovskih Srba, Olivera Ivanovića.

“Aleksandar Vučić želi da pokaže snagu ‘naprednjaka’, poput pokojnog predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je organizovao kontramiting u Beogradu u decembru 1996. godine, tokom studentskih demontracija”, piše Danas.

Prosvjedi pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, koje pod sloganom “Jedan od pet miliona” više od mjesec dana svake subote u Beogradu organizira opozicija, okupljaju sve više građana.

Osim Beograda, građanski prosvjedi su prošle subote organizirani i u Nišu, Kragujevcu, Požegi i Novom Sadu.

Konkretan povod im je napad na jednog od čelnika Saveza za Srbiju i predsjednika Levice Srbije Borka Stefanovića, kojem je uoči skupa u Kruševcu početkom prosinca razbijena glava.

Pismo Vučiću

S posljednjeg okupljanja u Beogradu upućeno je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se navodi kako je dobio mandat da bude predsjednik svih građana, a ne da se obračunava sa svima koji se usude misliti.

“Vi želite podanike, a ne građane, i zato danas imate kolone onih koji ne žele da žive u društvu koje stvarate. Svi oni koji se usude da slobodno kažu šta misle postaju neprijatelji i treba ih udaviti u blatu tabloida. Svakog dana vlast stvara nove neprijatelje. Nekada su to bili Slavko Ćuruvija i Oliver Ivanović, a danas smo mi Vaša meta. Danas smo mi narkomani, strani plaćenici, izdajnici”, poručili su Vučiću sudionici prosvjeda.

Prema njihovim riječima, prosvjedi su “odgovor građana na Vučićevu vladavinu, svakodnevno nasilje i neistine”.

Izvor: Agencije