Vučić: Putin spreman da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

Ako Albanci budu željeli Amerikance u pregovorima, srbijanska strana tražit će da u njima učestvuje Rusija (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da je dobio potvrdu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ruska strana spremna uključiti se u dijalog Beograda i Prištine ako bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega se uključi SAD.

“Postigli smo neku vrstu dogovora ako bude pokušaja i namere da se širi format učesnika i posrednika u razgovoru između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine, ako bi Amerikanci želeli da postanu deo tog formata. Pitali smo da li bismo smeli da kažemo da bi se sa naše strane uključila Ruska Federacija i on (Putin) potvrdno je odgovorio”, rekao je Vučić na sastanku s predsjednicom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko.

Kako je Vučić rekao, ako Albanci budu željeli Amerikance u pregovorima, srbijanska strana tražit će da u njima učestvuje Rusija da bi ti pregovori imali validnost.

“Za nas je to logično, jer Rusija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Samo tražimo ravnopravan odnos po tom pitanju. O ovome nismo mogli ranije da govorimo, jer nismo imali zeleno svetlo ruskih državnih organa. Sada imamo i možemo da govorimo o tome”, zaključio je Vučić.

Stabilnost Balkana

Putin je nakon susreta s Vučićem u Moskvi rekao da je Rusija zainteresovana za stabilnost Balkana i da će podržati svako rješenje koje postignu Beograd i Priština.

“Rusija je zainteresovana za stabilizaciju na Balkanu i saradnju i veze sa svim zemljama regije”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

Prema njegovim riječima, Rusija je i ranije podržavala, a i ubuduće će podržavati Srbiju vezano za teritorijalnu cjelovitost.

“Kad je riječ o Kosovu, to pitanje treba se rješavati političkim dijalogom i pregovorima u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244”, kazao je Putin. Kako je dodao, Rusija će podržati svako rješenje o kojem se dogovore Beograd i Priština.

Kazao je i da bi Srbija mogla postati važan element u tranzitu ruskog plina i da se radi na uvezivanju Srbije u projekt “Turski tok”.

Izvor: Agencije