Vučić: Radi se na mojoj posjeti BiH

Vučić: Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas kako se ovih dana radi na njegovoj posjeti Bosni i Hercegovini, na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te kako je uvijek raspoložen za razgovore u Sarajevu jer je to prilika da se reafirmira politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa, prenosi Tanjug.

„Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli da sačuvamo“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Srbiju Davidom McAllisterom, Vučić je naveo kako će uskoro biti poznate sve informacije o posjeti BiH.

Kosovo, Rusija, vladavina prava

Vučić je kazao kako ne dijeli stav McAllistera da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek ‘izvuku'“ rekao je predsjednik Srbije, te dodao kako „recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije“.

Odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, Vučić je rekao kako se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova, potom vanjske politike i tek potom vladavine prava, a da ga „glava najviše boli“ po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

„Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU“, rekao je Vučić, te podsjetio kako neke zemlje članice EU-a, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

„Ali, to je stvar EU-a. Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju“, zaključio je Vučić.

Rezervirana mjesta

McAllister je, odgovarajući prije toga na pitanja novinara, rekao kako je njegov stav jasan – kada je zemlja spremna, tada se može pridružiti EU-u, te kako od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te kako će se Srbija priključiti EU-u kada zatvori svih 35 poglavlja. Rekao je kako duboko žali što Velika Britanija planira napustiti EU kada će u Uniji biti 27 članica.

„Mislim da će mjesta 28 i 29 biti rezervirana za Srbiju i Crnu Goru“, kaže McAllister.

Izvor: Agencije