Vučić: Referendum o Kosovu kad postignemo kompromis

Aleksandar Vučić poručio da je Srbija nikada neće prihvatiti nove 'Oluje', egzodus i zločine nad Srbima (Dimitrije Goll / Tanjug)

U ovom trenutku nemamo ništa što bismo ponudili narodu, pa tako ni referendum o pitanju Kosova ne bi imao smisla sada, poručio je u srijedu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući novinarima nakon vojne vježbe “Zajednički udar” u Kraljevu na pitanje da li će o Kosovu biti raspisan referendum, ili će to biti izborno pitanje, ili će se na tu temu organizirati i referendum i izbori, Vučić je rekao da prije svega treba voditi računa o suštinskim stvarima, a kako je naveo, kad bude znao kuda stvari idu bit će moguć i referendum.

“Jer, o čemu bismo danas mogli da odlučujemo? Moramo doći do nekog plana, koji svakako ne sme biti ponižavajući za Srbiju, koji bi Srbima nesto značio, a to znači da dođemo do kompromisa”, kazao je on.

Kompromisno rješenje

U ovom trenutku, kako je rekao, “nemamo ništa sto bismo narodu mogli da ponudimo”.

“Ali, svakako da će referenduma biti u trenutku kad budemo znali da možemo da računamo na kompromisno rešenje. U drugom slučaju ne, a sada smo još daleko od toga”, poručio je.

Vučić je prije toga kazao da je Srbija spremna na dijalog i kompromis, “a opredeljena za mir, ali nije spremna i nikada neće prihvatiti nekakve nove ‘Oluje’, novi egzodus i zločine nad Srbima”.

“Vežba [u Kraljevu] je pokazala da smo spremni da, u slučaju napada na našu zemlju i narod, odbranimo našu bezbednost i zaustavimo svakoga ko misli da probleme danas treba da rešava nasiljem”, istakao je on.

Izvor: Agencije