Vučić: Republika Srpska neće nestati

Vučić je naglasio da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, želi mir sa svima i smatra da je odnos Srba i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost (Reuters)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da će Srbija uraditi sve da očuva mir i stabilnost, a onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku bh. entiteta Republika Srpska poručuje da RS neće nestati.

“Onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma na štetu jednog naroda i onima koji maštaju o nestanku RS-a – Srpska je ustanovljena voljom naroda i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija ima određene obaveze po tom sporazumu. Moja jedina poruka svima koji maštaju da unište RS da Srpska neće nestati”, kazao je on za Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, želi mir sa svima i smatra da je odnos Srba i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost, prenosi Tanjug.

‘Odgovor na loše izjave’

Govoreći o izjavi nekadašnjeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića o RS-u, Vučić je rekao da nikada ne vjeruje u slučajnosti u politici, niti slučajne izjave.

“Razumemo da je mir jedino što je važno i smatramo da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno i da svoje probleme rešavaju na miran način u budućnosti, a to je naš najbolji odgovor na loše izjave koje stižu više puta ponovljene”, kazao je on i dodao da je za to postojao „jednostavan lek“.

“Neki drugi iz bošnjačkog rukovodstva trebalo je istog sekunda da reaguju i na najbrutalniji način to osude, to je sve nekako ‘okolo naokolo’, niko to nije želeo baš direktno da uradi”, naglasio je Vučić.

Vučić se nalazi u New Yorku, na čelu delegacije Srbije na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije