Vučić: Revizija presude protiv Srbije nije dobra za regiju

Vučić: Revizija tužbe za genocid protiv Srbije je nešto što predstavlja tešku situaciju za Srbiju (Arhiva)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas kako revizija presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid nije dobra za situaciju u regiji, te kako „nas udaljava od pomirenja i većeg razumevanja, u koje je Srbija uložila mnogo energije“, a vjeruje kako odgovor neće biti na štetu njegove države.

Vučić je novinarima u Vrbasu rekao kako su pojedinci donosili određene odluke zbog svojih unutrašnjih političkih potreba, ali kako će Srbija na profesionalan i odgovoran način odgovoriti na bilo kakve zahtjeve, te kako mu se čini da će dobiti nepromijenjeni odgovor koji nije štetan za Srbiju, prenosi Tanjug.

„Ali, ceo ovaj proces nas udaljava od ubrzavanja pomirenja i većeg razumevanja, a mnogo energije smo u to uložili“, rekao je Vučić i dodao kako će se najkasnije u srijedu sresti i sa predstavnicima srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine jer želi čuti mišljenje svih njih.

Turbulentna vremena

Šef Vlade Srbije je rekao kako je očigledno da su pred regijom turbulentna politička vremena za koja Srbija nije odgovorna, niti ih je na bilo koji način izazvala niti im je doprinijela, budući da ništa loše nije uradila.

„Revizija tužbe za genocid protiv Srbije je nešto što predstavlja tešku situaciju za Srbiju“, rekao je Vučić, te dodao kako je Srbija uložila mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti.

„Ne mislim da je sama namera, a ne ulazim u to da li je to formalno pravno ispravno ili ne, o tome će govoriti predstavnici BiH i RS, ne mislim da je to dobro za situaciju u regionu jer pokazujete da želite da i dalje govorite o prošlosti, a manje o budućnosti“, istakao je on.

On je dodao kako će Srbija ostati otvorena za razgovor, te ocijenio kako cijela situacija govori koliko je on bio u pravu kada je insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka.

„Svi smo naučili šta vole da čuju Amerikanci ili Evropljani, ali nismo razgovarali između sebe, nismo ušli u cipele jedni drugima i pokušali da shvatimo tuđe muke i probleme“, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije