Vučić se izvinio Mogherini zbog skandiranja u Skupštini

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje od Europske unije da “uputi iste poruke očuvanja i održanja neophodne stabilnosti prema celom regionu”, te primjećuje kako mu “smeta što prema Srbima i Srbiji neretko postoje jedni aršini i standardi, a prema drugima drugi”.

“Plašim se da nema odgovora šta bi bilo kada bih ja, kao premijer, izgovorio za Srbe u Bosni da treba da uzmu stvari u svoje ruke, kao drugi što su za Makedoniju”, rekao je Vučić nakon sastanka sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini.

Primijetio je da bi njega, “metaforično rečeno, obesili na Terazijama za primer kada bi davao izjave poput nekih albanskih političara”.

“Zabrinut sam zbog činjenice da su svi ćutali na stravične izjave [Hashima] Thacija, čak i naši mediji, da Albanci u Makedoniji uzmu stvar u svoje ruke. Da je to neko ovde izgovorio, ne bi uveli samo sankcije tom pojedincu, kao neformalne [Miloradu] Dodiku, već bi uveli i sankcije Srbiji”, rekao je Vučić.

Upitan što mu je Mogherini odgovorila kada je iznio svoj stav po tom pitanju, Vučić je primijetio da “nije uvek lako odgovoriti na istine koje neko kaže”. 

“Šta će da odgovori na to kad ja kažem da bi Srbi u BiH i Crnoj Gori, kojih ima oko 30 odsto, trebalo da uzmu stvar u svoje ruke? Obesili bi me na Terazijama za primer. Koji odgovor da kažete kad znate da sam rekao istinu”, rekao je Vučić.

Zapitao se i “šta se dešava sa svima u regionu i hoće li se zaustaviti”, ističući da i EU i svima drugima kaže kako “Srbija nije najslabija zato što ćuti, već vodi računa o stabilnosti”.

Skandirali proruske poruke

Mogherini je izjavila kako je demokratsko pravo svakog u Srbiji da izražava svoje političko mišljenje i izabere svoj put, aludirajući na prorusko i antieuropsko skandiranje tokom njenog govora u Skupštini Srbije. Po njenim riječima, EU čvrsto ostaje posvećena europskoj perspektivi Srbije.

Navela je kako se već nekoliko puta nalazila u sličnim situacijama u talijanskom parlamentu, ali i napomenula da je to “stvar politike”.

“Možda neki moji sagovornici nisu spremni da prihvate činjenicu da mogu prihvatiti političku konfrontaciju. “Nije lijepo biti nepristojan prema dami, ali to je političko okruženje i stvar različitog tumačenja puta koji je Srbija zauzela”, rekla je Mogherini.

Al Jazeerin reporter Marko Subotić javio je kako se Vučić ispričao Mogherini zbog skandiranja opozicije.

Dok se obraćala Skupštini Srbije, zastupnici Srpske radikalne stranke su uzvikivali “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”, a članovi Dveri držali su poruke na kojima je pisalo da Srbija ne vjeruje Bruxellesu.

Mogherini je zastupnicima SRS-a rekla kako je neće ometati njihovo vikanje, da se neće umoriti i preporučila im da sačuvaju grla za obraćanje građanima tijekom predizborne kampanje, koja je, kako je konstatirala, počela.

Naglasila je da je važno da se svi građani Srbije uključe u ključne odluke koje će zemlja morati donijeti, a uloga parlamenta, kaže, veoma je važna zato što je on ključna veza između građana i institucija, prenosi Tanjug.

Mogherini u subotu u Sarajevu

Federica Mogherini će u subotu doputovati u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je njena posjeta najavljena za četvrtak odgođena.

Visoka predstavnica EU-a prvo bi se trebala susresti s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Predviđeno je da se Mogherini susretne i s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a sastanku bi trebali prisustvovati i ministri finansija i trezora te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao i vanjskih poslova – Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović i Igor Crnadak, što je najavljeno iz Vijeća ministara.

Mohgerinijeva, koja se u petak nalazi u posjeti Beogradu, turneju je počela u srijedu u Podgorici, a potom je u četvrtak boravila u Skoplju.

Sljedeće stanice njene turneje su Tirana i Priština.

“Suočavate se i s izborom budućnosti. EU s nestrpljenjem očekuje suradnju s novim predsjednikom i vladom na putu ka članstvu u EU-u, rekla je šefica europske diplomacije.

Balkanska turneja

Ranije u petak organizacije civilnog društva na sastanku s Mogherini predložile su aktivno uključivanje Srbije u rasprave na europskoj razini o budućnosti Unije, kao i izazovima koji pred njom stoje, prije svega u svezi s migrantskom krizom i sigurnošću, priopćio je Nacionalni konvent o EU-u.

Predstavnici civilnog društva otvorili su teme europskih integracija, vladavine prava, sigurnosti, medijskih prava, regionalnih odnosa i zajedničke vanjske politike Srbije i EU-a, uz aktivnu ulogu civilnog društva u procesu pregovora s Unijom.

Mogherini je počela višednevnu turneju po zemljama zapadnog Balkana u srijedu u Podgorici.

Zbog nemogućnosti slijetanja aviona usljed vremenskih uvjeta u četvrtak je odgođen njen posjet Sarajevu. U glavni grad BiH doći će u subotu.

Mogherini je u Beograd došla iz Skoplja, a posjetit će još Tiranu i Prištinu.

Mogherini je pred dolazak u posjet Zapadnom Balkanu poručila kako je u interesu svih da mir u toj regiji bude jednom zauvijek zajamčen kako bi bio zajamčen i napredak prema članstvu u EU-u.

Istovremeno, uvjerena je da EU neće biti cjelovita sve dok njen dio ne budu zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: Al Jazeera i agencije