Vučić spreman na ‘crvenu liniju’ sa Prištinom

Mir i stabilnost na Balkanu moraju biti sačuvani, zaključila su Biden i Vučić tokom razgovora u Davosu (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su “mir i stabilnost najvažniji” i da je u tom smislu “spreman i na uspostavljanje ‘vruće linije’ Beograd – Priština”.

Beogradskim medijima je rekao kako je u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu, imao “mnogo bitnih razgovora” u kojima je istaknuo kako će “Srbija imati snage da određene stvari smiri, čak i one koje ni pod kakvim uticajem nisu bile”.

“Ne bih imao nikakav strah zbog onoga što je prošlo. Više neće biti priča i izmišljanja, kao što je ona priča o vozu, ali je moguće da će biti drugih”, rekao je Vučić.

Po njemu, sutra “razlog može biti zid u Kosovskoj Mitrovici, iako su to potpisali Edita Tahiri i Marko Ðurić sa evropskim predstavnicima”. “A reč je o ogradi od 90 centimetara, a ne o bilo kakvom zidu. Prekosutra će biti već nešto treće. To mora da se zaustavi”, dodao je.

“Sve možemo da rešavamo, ako treba da uspostavljamo ‘vruće linije’ Beograd – Priština, ‘crvene linije’, kako god hoćete da je nazovete, da se čujemo u svakom trenutku. Nemam ništa protiv. Dajte ljudi da uradimo sve što treba samo da imamo mir i stabilnost”, poručio je Vučić.

Biden: Sačuvati mir na Balkanu

Prethodno je Vučić razgovarao s američkim potpredsjednikom na odlasku Josephom Bidenom na temu, kako je rekao, “regionalne stabilnosti i dovođenja naoružanih trupa na sever Kosova i Metohije”.

“Mir i stabilnost na Balkanu moraju biti sačuvani”, zaključila su dvojica sugovornika, a prenijeli beogradski mediji.

Prema Tanjugu, Biden je naglasio da je “Srbija ključ stabilnosti Zapadnog Balkana”, pri čemu je “neophodno da što prije bude potpuno integrirana u EU”.

“Veliki koraci su učinjeni i u dijalogu s Prištinom”, istaknuo je Biden, a prenijela Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Po istom izvoru, pohvalio je “ekonomske reforme koje je Vlada Srbije provela, ali i posvećenost premijera Vučića u njihovom provođenju”.

Izvor: Agencije