Vučić: Srbija i BiH u Sarajevu imali iste prijedloge

Glavni kreatori teksta-spasa su krugovi oko Aleksandra Vučića (Anadolija)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se nije želio obratiti na zvaničnoj konferenciji za novinare nakon sastanka premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu, to je učinio naknadno na insistiranje novinara.

Istakao je kako su svi razgovori dobrodošli, a da je tokom sastanka primijetio da su Srbija i BiH imali gotovo iste prijedloge.

„Uvek je dobro da se razgovara. Posebno sam obratio pažnju i primetio da su Srbija i BiH iznosili gotovo istovetne prijedloge, usaglasili smo se predstavnicima Evropske unije, što je za naše dve zemlje veoma važno. Usaglasili smo se i oko mogućnosti formiranja zajedničkog tržišta i oko zajedničkih infrastrukturnih projekata. Po prvi put smo delovali kao da smo se usaglašavali, a nismo, iako smo se nedavno sastali u Beogradu. Mislim da smo u tom smislu napravili važan korak napred. Ono što je bilo u prošlosti nismo pominjali, kao i ono što je bilo u bliskoj prošlosti i to govori o tome kako želimo da pričamo, razmišljamo i ponašamo se ozbiljno u budućnosti“, kazao je predsjednik Vlade Srbije.

Pitanje o imovini na Kosovu

On je naveo i kako se razgovaralo o problemima.

„Naravno da smo govorili o problemima, jer se njih ne sme preskakati. Problemi su toliko očigledni i mislim da sam po pitanju otvorenih problema bio najotvoreniji, ali smatram kako smo se dobro razumeli oko toga šta je to što možemo da uradimo, a šta ne možemo“, rekao je Vučić.

Dodao je kako nije bilo nikakvih problema na sinoćnjoj večeri u Sarajevu koju je organizirao Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a koji je bio domaćin sastanka premijera Zapadnog Balkana.

Naveo je kako je kosovskog kolegu Isu Mustafu samo pitao: „Da li si to sam smislio ili ti je neko pomogao oko imovine?“

Ranije su zvanični Beograd i Priština izmijenili oštre riječi nakon odluke Vlade Kosova kojom se sva nepokretna imovina registrirana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo registrira na ime Kosova.

Vučić je rekao kako je danas ponovio isto pitanje Mustafi, ali da nije korektno da dalje nastavi pričati o toj temi, jer Mustafa nije bio prisutan kako bi mogao odgovoriti.

O tome da li vjeruje u mir u regiji Vučić je kazao: „Ne mogu reći da li verujem ili ne verujem, ali mogu reći da ću dati sve od sebe i maksimalne napore uložiti i potrošiti sve vreme ovog sveta za mir u regionu. Planiramo intenzivirati razgovore između Srba i Bošnjaka, jer to ja za nas od presudnog značaja.“

Izvor: Agencije