Vučić: Srbija je važnija od svega

Glavni odbor Srpske napredne stranke jednoglasno je potvrdio kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

Sjednicom, koja je održana iza zatvorenih vrata u Beogradu, predsjedavao je potpredsjednik SNS-a Miloš Vučević, a Vučić nije prisustvovao raspravi, već je došao po njenom okončanju. 

“Ne dam im Srbiju, nisu je ničim zaslužili,” poručio je čelnik SNS-a Vučić nakon sjednice Glavnog odbora stranke, koji je ozvaničio njegovu kandidaturu za predsjednika Srbije.

“Hteli su moju glavu na crti, i evo ja im na crtu izlazim”, rekao je Vučić i ponovio da je odlučio da prihvati kandidaturu zato što čvrsto vjeruje da Srbiji potrebni rad, stabilnost, investicije, nove bolnice i zato što neko mora da “stane na vrata, kada na njih kuca prošlost”.

“Oni koji su nam već tolike godine pojeli, u prošlosti treba da ostanu”, rekao je.

“I pored bezbroj problema i saveta, odlučio sam da prihvatim kandidaturu za predsednika Srbije, jer Srbija nema puno vremena i na vlast ne smeju da se vrate oni koji su uništili zemlju”, rekao je premijer Srbije i čelnik SNS-a Aleksandar Vučić.

Vučićeva uvjerenja

“Odlučio sam se da prihvatim kandidaturu za predsednika Srbije, zato što čvrsto verujem da su ovoj zemlji potrebni rad, stabilnost, investicije, putevi i nove bolnice i budućnost”, rekao je Vučić.

On je rekao da prihvata kandidaturu zato što neko mora da stane na vrata kad prošlost zakuca, ističući da “prošlost sada maljevima kuca i hoće da provali u našu kuću”.

“Takvima mora da se stane na put, da budu vraćeni tamo gde pripadaju, u političku prošlost”, rekao je Vučić.

On je naveo da vjeruje u budućnost i da će zato da se prihvati tog posla, u, kako kaže, teškoj i užasnoj kampanji koja ga čeka.

“Zahvalan sam vam na podršci i ponosan na sve vas, jer smo u prethodnih četiri, pet godina uspeli zemlju, koja je bila na ivici bankrotstva i kolapsa, u kojoj nije bilo nade i koja nije videla budućnost, da pokrenemo s mrtve tačke, a vi ste uvek znali da pokažete razliku između nas i njih”, poručio je poslije sjednice Vučić članovima Glavnog odbora SNS-a.

“Znali ste da napravite razliku između nas i mnogih drugih, razliku koja se ogleda u vašoj borbenosti i želji da budete na strani Srbije i onda kad smo najviše napadani i kad nisu birali reči kojima će da se obraćaju našim divnim članovima, jer svi ste se ujedinili u politiku očuvanja Srbije njenog napretka”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, zahvalan je članovima stranke i zato što su posljednjih dana i mjeseci, “kada smo shvatili kakve nam se opasnosti bliže, jasno pokazali kako možemo da odbranimo i sačuvamo zemlju”.

‘Razlika između nas i njih’

“Ponosan sam jer ste napravili razliku između nas i njih, nas kojima je Srbija važnija od svega i njih, kojima su jedino njihovi džepovi bili važni”, poručio je premijer Srbije i predsjednik SNS-a.

“Jedina ste stranka koja nije dobijala glasove na demagogiji i populizmu, na šovinizmu i lakim merama, i obećanjima…već ste pobeđivali tako što ste radili najteže stvari, bili ste uz svoju stranku i rukovodstvo, i uz predsednika Republike, vladu i skupštinu”.

Svih 185 odbora SNS-a na svojim sjednicama sinoć je dalo jednoglasnu podršku kandidaturi aktuelnog premijera Vučića za predsjednika Srbije.

“Poručujemo svim političkim protivnicima, stranim službama i mafijaško-kriminalnim strukturama da, koliko god novca i grčevitog truda ulagali u to da vide Srbiju na kolenima i da je vrate na ivicu propasti, u tome neće uspeti”, navodi se u saopćenju. 

Iz SNS-a poručuju da će se još jače boriti za stabilnu, ekonomski jaku i uglednu Srbiju, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić nije ni danas htio komentarisati medijske navode da je dobio pismo sa zahtjevima od predsjednika Tomislava Nikolića.

“Ne bih da se bavim tračevima, poluistinama, čak neistinama o temama koje se ne tiču države, već političkih partija”, rekao je ranije Vučić.

‘Spremnost na saradnju’

Za Nikolića je rekao kako će od njega “čuti samo dobre i pristojne reči, bez obzira na to šta on govori”.

“To je moj lični odnos i uvek sam spreman na saradnju s njim i da radim s njim. I pre i posle ovih izbora”, rekao je Vučić u prvom javnom obraćanju na tu temu otkako se pojavila vijest da Nikolić namjerava po drugi predsjednički mandat.

Vučić je rekao kako “ne želi da učestvuje u nekakvim velikim svađama”.

“Pred partijom koju vodim je veliki izazov i težak posao, kao da se ceo svet sručio na našu glavu i kao da je svima važno samo da mi izgubimo, što je vrlo moguće u ovom trenutku. Borićemo se da pobedimo, ali biće izuzetno teško”, zaključio je Vučić.

SNS odbio Nikolićevu ponudu Vučiću

Ranije je potpredsjednik SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da je Predsjedništvo stranke “odbilo ponudu koju je Tomislav Nikolić uputio Aleksandru Vučiću”, a tiče se predsjedničkih izbora.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ranije se oglasio prvi put poslije medijskih navoda o njegovoj kandidaturi na novim predsjedničkim izborima.

“Ja i dalje čekam dogovor sa Aleksandrom Vučićem. Pre toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin”, rekao je Nikolić za Kurir.

“Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju reč, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju, a ne vlast”, rekao je Nikolić.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je kako ne želi da vjeruje da će se Nikolić okrenuti protiv Srbije, SNS-a i Vučića.

“Ali, ako je tačno, onda je ovo početak tužnog kraja jedne političke karijere osnivača SNS-a Tomislava Nikolića”, kaže Mihajlović.

Šešelj: Nikolić spreman da žrtvuje partiju

Politički mentor Nikolića i Vučića, Vojislav Šešelj, i sam predsjednički kandidat, kaže da je Nikolić spreman da žrtvuje partiju zarad ličnih interesa. 

“Ja da sam njima bio učitelj, oni se ne bi polakomili, Tomislav Nikolić za novcem, a Aleksandar Vučić za političkom moći i vlašću, nego bi sledili uporno našu ideologiju pa kada sazru uslovi, došli bismo na vlast voljom naroda”, poručuje Šešelj.

Bivši ombudsman i još jedan predsjednički kandidat, Saša Janković kaže da su zbog očiglednog rascjepa u vladajućoj stranci ugrožene institucije i sigurnost zemlje. 

“Ovo sada potpuno vidljivo liči na film ‘Maratonci trče počasni krug’ i imamo porodicu Topalović gde su Šešelj, gde je Nikolić i onda na kraju Vučić koji suštinski kaže – ‘nećete da me prevarite, hoću svoj deo’. Nigde nema Srbije, nigde nema građana.” 

Socijalista Ivica Dačić poručuje: “Ako je vest o kandidovanju Nikolića tačna, sramotno da se on time pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Aleksandra Vučića. SPS će još snažnije podržati kandidaturu Aleksandra Vučića.” 

Nakon objave kandidature na predsjedničkim izborima, Vučić je rekao da “mnogo voli” Nikolića, kao i svakoga, ali da najviše voli Srbiju.

On je rekao da je odluka članova Predsjedništva SNS-a da izglasaju njega za budućeg kandidata na predsjedničkim izborima – racionalna odluka, jer je to način da se smanji rizik i sačuva kontinuitet postojeće politike.

Nikolić je napustio radikale 2008. godine i osnovao SNS. Podnio je ostavku na mjesto predsjednika stranke kada je 2012. postao predsjednik Srbije. 

Vučić je preuzeo stranku, a od 2014. je premijer Srbije.

Predsjednički izbori u Srbiji trebali bi biti raspisani početkom marta, a održani u aprilu.

Izvor: Al Jazeera i agencije