Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Lideri Evropske unije saglasili su se na samitu u Briselu da uvedu nove sankcije Rusiji (AFP)

Srbija nije uvela niti će uvoditi nikakve sankcije protiv Ruske Federacije, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Apsolutno je jasno, Srbija je i u ovom izuzetno teškom periodu potvrdila svojim ruskim partnerima da je ona njihov najbolji prijatelj u Evropi i nije uvela i neće uvoditi nikakve sankcije protiv Rusije Federacije”, rekao je Vučić za ruske medije.

Govoreći dijelom na ruskom, a dijelom na srpskom jeziku, Vučić je povodom situacije u Ukrajini istakao da je izlaz iz nje samo jedan i da “mirno rešenje nema alternativu”.

“Onaj ko misli drukčije veoma greši. Postizanje trajnog mira podrazumeva traženje kratkog puta za rešenje svih problema. Niko ne treba da gine i braća Sloveni ne treba da prolivaju krv.”

Lideri Evropske unije saglasili su se kasno u subotu navečer na samitu u Briselu da uvedu nove sankcije Rusiji, koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

Vučić je dodao da su pred Srbijom i Rusijom važni zajednički projekti.

“Srbija je potpisala sporazum o izgradnji Južnog toka i tačka. Naša pozicija o tome je apsolutno jasna. Razgovaramo o tome sa našim evropskim partnerima i sa našim ruskim partnerima. To je veoma važan energetski projekat za Srbiju i Srbija ne menja svoje mišljenje zavisno od toga kakva je politička situacija u ovom trenutku u svetu”, rekao je Vučić.

‘Ukrajina nije spremna za EU i NATO’

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da Ukrajina nije spremna da postane članica Evropske unije niti NATO-a.

“Ukrajina nije spremna za članstvo u EU ni u NATO-u, a obje te organizacije bi trebalo da zvaničnom Kijevu pružaju samo realističnu nadu”, rekao je.

“Ne možemo rješavati tako teška pitanja kao što je članstvo Ukrajine u EU i NATO dok ne bude primijenjen mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka”, izjavio je češki premijer i dodao: “Mi ne možemo umjesto Ukrajine da rješavamo njene vojne i ekonomske probleme.”

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u petak Parlamentu poslao prijedlog zakona o ukidanju statusa neutralne države i podnošenju zahtjeva za članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Izvor: Agencije