Vučić: Srbija otvara tri poglavlja do kraja godine

Vučić je zahvalio Njemačkoj za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Njemačka će podržati otvaranje tri poglavlja za Srbiju u procesu priključenja Evropskoj uniji, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Danas sam dobio potvrdu da će Nemačka kao najvažnija, najsnažnija i najznačajnija zemlja EU podržati otvaranje poglavlja 5, 25 i 26 do kraja godine”, rekao je premijer Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, a u pauzi diskusije o prijedlogu budžeta za narednu godinu.

Dodao je da ostaje još da se vidi kako će stvari teći, ali da je ta vijest svakako veliki podstrek Srbiji, zbog čega je, kako je rekao, zahvalan ambasadorima Njemačke, SAD-a i svim drugim ambasadorima iz zemalja EU, “koji su nam pomogli na evropskom putu”.

“Ponosan sam na činjenicu da nam je baš Nemačka izrazila podršku, makar se neki iz drugih zemalja naljutili, ali podrška jedne Nemačke zaista mnogo znači”, primijetio je Vučić.

Podrška Evropske komisije

Otvaranje novih pregovaračkih poglavlja može se očekivati već sljedeće sedmice, kazali su nakon razgovora u ponedjeljak prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Dačić i Hahn razgovarali su i o nastavku pregovaračkog procesa u 2017. godini, sa akcentom na reforme koje se sprovode u oblasti ekonomije i ključnim oblastima za modernizaciju društva i države. Izvještaj o Srbiji za 2016. godinu ocijenjen je kao generalno pozitivan i ponovljena je posvećenost nastavku reformskog procesa.

Evropski komesar je kazao da je Srbija na dobrom putu i da su već otvorena četiri veoma važna poglavlja, navodeći da je sada potreban naporan rad, ali i istrajnost.

Na pitanje beogradskog lista Politika da li ima država EU-a koje se protive otvaranju novih poglavlja do kraja godine, Hahn kaže:

“Hoću da budem vrlo jasan: stav EU i njenih država članica za pristupanje Srbije EU je čvrst. Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u evropsku porodicu, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to”.

Prema njegovim riječima, otvaranje poglavlja nije puko štikliranje polja i “nagrađivanje” Srbije, već je riječ o zajedničkim strateškim interesima.

Izvor: Agencije