Vučić: Srbiji se ne piše dobro u budućnosti

Od nastavka razgovora sa Hashimom Thaciem Vučić kazao da ne očekuje ništa novo (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može odobriti formiranje Vojske Kosova i pozvao Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju organa druge države. 

“Oni sada idu po srpskim sredinama i potkupljuju srpske mladiće da bi išli u njihovu vojsku, ne idu samo na jugu već i na severu”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije i pozvao Srbe na Kosovu da ne učestvuju u tome, da se ponašaju odgovorno i da brinu o sebi i o svojoj sigurnosti, ali i da ne učestvuju u formiranju organa druge države.

Na pitanje šta očekuje od nastavka razgovora sa Hashimom Thaciem 23. marta, kazao je da ne očekuje ništa novo jer “na gotovo svakom sastanku svi očekuju da mi nešto novo uradimo za nekoga”.

“Mi nemamo šta više novo da uradimo, osim da čekamo formiranje Zajednice srpskih opština i da čekamo ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema”, istakao je Vučić.

Štititi interese Srbije

Kazao je da je njegov posao da ide na razgovore, a kako je dodao, misli da “u Srbiji niko nema dilemu da će on na najsnažniji način štititi interese Srbije”.

Ako se ne dođe do rješenja kosovskog problema, Srbiji se ne piše dobro u budućnosti iz mnogo objektivnih kriterijuma, rekao je Vučić.

Na pitanje da li ostaje pri svom stavu da u aprilu izađe sa rješenjem za Kosovo, rekao je da ostaje pri svemu što je govorio.

“Da li ću za sebe da zadržim mogućnost da zbog specifičnosti spoljnopolitičke situacije nešto ubrzam ili usporim, ali ću to da uradim svakako i da preuzmem odgovornost za sebe”, rekao je Vučić.

Vučić je danas izjavio da je najveći problem Srbije to što nema više djece zbog čega je donio odluku da se formira savjet za populacionu politiku.

Vučić je kazao da akcioni plan tog tijela predviđa da majka za rađanje prvog djeteta dobije 100.000 dinara jednokratne pomoći (900 eura), za drugo dijete 10.000 dinara (90 eura) mesečno dvije godine, za treće dijete 12.000 dinara (92 eura) mjesečno 10 godina i za četvrto dijete 18.000 eura za 10 godina.

On je kazao da je posljednji trenutak da država počne da se bavi problemom nedostatka djece, navodeći da je zbog toga jučer odlučio da se formira taj savjet koji će se baviti razmatranjem mjera u oblasti populacione politike, davanjem prijedloga i stručnih analiza.

Smanjen broj stanovnika

“U zavisnosti od rešavanja kosovskog problema Srbija će 2060. godine imati između 3,9 miliona i 5,5  miliona stanovnika. Svakako ćemo biti mali i značajno manji nego što smo danas. Za to smo sami krivi”, kazao je Vučić pozivajući se na dugoročne analizi koje su radili stručnjaci.

On je kazao da je moguće da po “konzervativnom scenariju” od 3,9 miliona stanovnika 1,7 miliona budu penzionera.

“To bi značilo da smo završili kao nacija, ne bismo imali nikakav ekonomski potencijal, demografski i politički potencijal”, kazao je Vučić.

On je rekao da je broj rođenih po majci 1,44 u Srbiji i da je potrebno da bude 0,8 više da bi postojala prosta reprodukcija u zemlji.

Pozvao je sve poslodave u Srbiji da poštuju majke, imaju više razumijevanja za porodiljska odsustva i da ih ne otpuštaju zbog toga.

Izvor: Agencije