Vučić stigao u Mostar dan nakon izborne pobjede

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji, stigao je popodne u Mostar gdje je niz susreta s regionalnim liderima počeo sastankom s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

“Zapadni Balkan može biti glavna mašina razvoja Evropske unije. Ovde će biti daleko veći rast od EU. To ne znači da smo bogatiji, ali ako imate toliki rast onda niko ne može to da ignoriše”, poručio je Vučić po dolasku u Mostar.

Vjeruje da su ljudi u regiji “siti svađa, rasprava, pogleda u prošlost i da sve više i češće razmišljaju šta mogu da naprave”.

Po njegovim riječima, “to shvata i EU i razume da zemlje regiona ne mogu biti u čekaonici više decenija”.

U razgovoru s novinarima je rekao kako sebe ne smatra regionalnim liderom, već čovjekom koji je dobio povjerenje građana Srbije.

“Mi smo tu da razgovaramo i saradnju da unapređujemo. Nalazimo se na evropskom putu i verujem da zajedno možemo taj put da ubrzamo. Imamo čist mandat, nama je možda lakše nego nekim drugima. Verujem u tu vrstu saradnje”, poručio je Vučić.

Razgovori s Ivanićem i Čovićem

Kasnije večeras Vučić je, u odvojenim susretima, razgovarao sa srpskim i hrvatskim članom Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Vučić je u popodnevnim satima stigao na aerodrom u Mostaru, gdje su ga dočekali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević.

Premijer Srbije je došao u Mostar kako bi sudjelovao na Međunarodnom sajmu gospodarstva, koji se održava u gradu na Neretvi.

Taj će posjet iskoristiti i za susrete s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, te predsjedavajućim Vijeća ministar BiH Denisom Zvizdićem.

Upitan hoće li razgovarati i s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Vučić je odgovorio da će se se sastati i s njim – ako dođe u Mostar.

“Razgovaraćemo o svemu kroz šta smo prošli. Morate da razgovarate. Nekada jednom nije lako, nekada drugom. Meni je važno da unapređujemo srpsko-bošnjačke odnose. Ponosan sam na ogroman broj galsova koji smo dobili i ostvarili ubedljivu pobedu u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici jer to pokazuje da građani žele da čuju šta možemo da uradimo po pitanju srpsko-bošnjačkih odnosa”, ocijenio je.

Napomenuo je kako je uvijek spreman za razgovor jer je “svaki razgovor neki boljitak, početak boljeg odnosa za obične ljude koji ne treba da se gledaju preko nišana”.

“Najvažnije je da srpski i bošnjački narod žive u miru i da mogu dobro da sarađuju i razmišljaju o budućnosti koja je zajednička, kao što i sa Hrvatskom moramo da razgovaramo o popravljanju odnosa, poručio je Vučić.

Sastanak sa Plenkovićem

Prema posljednjim podacima, koje je objavila Republička izborna komisija, nakon obrađenih 92 posto biračkih mjesta Vučić je na predsjedničkim izborima u Srbiji osvojio 1.845.736 glasova, odnosno 55,1 posto.

Nakon proglašenja pobjede, najavio je posjetu Mostaru i susret sa šefom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem.

Rekavši kako je svima potreban mir u regiji, dodao je kako će s hrvatskim kolegom razgovarati o situaciji u regiji, ali i Agrokoru.

“Siguran sam da Plenkovića boli glava od te teme, ali imamo i mi svojih problema u vezi s tim. Izvesno je da ćemo o Agrokoru da prozborimo i vidimo možemo li da zaštitimo poslovanje u Srbiji”, rekao je Vučić.

“Bezbroj je problema koje moramo da rešimo u naredna dva meseca. Mnogo toga treba još da se uradi. Sada ću biti predsednik vlade, ali i izabrani predsednik Srbije kada budem išao u Kinu. To će biti strašno važna poseta”, ukazao je.

Mostarski sajam će biti otvoren u utorak i trajat će do 8. travnja, najavljeno je na internet stranici bosanskohercegovačkog Predsjedništva.

Vučić je i prošle godine predvodio delegaciju Srbije na ovom regionalnom sajmu.

Premijer Srbije nedavno je pokrenuo inicijativu za carinsku uniju.

Izvor: Agencije