Vučić: Suđenje za ratne zločine je skandal

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u četvrtak kako je ponavljanje suđenja nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju “skandal par ekselans”, prenosi agencija Tanjug.

“Sudi se Simatoviću i Stanišiću zato što političke gazde [Haškog] tribunala nisu zadovoljne presudom. To je sramota za međunarodno i procesno pravo”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prije prvog procesa, Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije “Sablja” nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

‘Sramota šta se radi’

Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Vučić je podsjetio da su Simatović i Stanišić oslobođeni 2013. godine, a onda su ponovo vraćeni pred sud.

“Kakva pravda se donosi posle 14 godina?”, upitao je Vučić.

Rekao je kako nikada lično nije upoznao te ljude, ali da je “sramota šta se radi Simatoviću i Stanišiću”.

“Misle da je u redu da puste [komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova] Ramuša Haradinaja sa 19 ubijenih svedoka ili [generala Hrvatske vojske] Anta Gotovinu. Jedini smisao u ovome je da se država Srbija okrivi”, naglasio je on, dodajući da to dovoljno govori o Haškom tribunalu.

Ključni učesnici

U uvodnoj riječi na ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću u Hagu tužitelji su u utorak označili optužene kao “ključne učesnike” u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog protjerivanja nesrba s teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine radi ostvarivanja srpske dominacije.

Bivši šef SDB-a Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Prema optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Ista optužnica

Nakon prvog suđenja prvostepeno Vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono vijeće usvojilo je 15. decembra 2015. ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužiteljstvo.

Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Tribunal je saopćio da će im se suditi po istoj optužnici po kojoj se vodio i prvi postupak.

Izvor: Al Jazeera i agencije