Vučić: Suzdržimo se, istinu nijedan sud ne može sakriti

Dodik je Srbe zaposlene u Sudu Bosne i Hercegovine pozvao da dođu na razgovor u institucije RS-a da bi se dogovorili o sljedećim potezima (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na vijest o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću da će se Srbija morati sama boriti za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških riječi.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas prvostepeno bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Prema optužnici, u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili su tri zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je tokom sudskog procesa odbrana dokazala da su nevini.

“Životi Srba očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja”, rekao je Vučić na konferenciji za medije i dodao da će Ministarstvo pravde Srbije reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na njemu, kao predsjedniku države, da ne izgovara najstrašnije moguće riječi.

Razgovarao je, kaže, s premijerkom Anom Brnabić i ministricom pravde Nelom Kuburović i najavio reagovanje Ministarstva pravde. Kako je rekao, njegova uloga kao predsjednika Srbije jest da ne izgovori najstrašnije stvari iako je očigledno da životi Slobodana Ilića, MIlutina Miloševića, Mitra Savića nisu vrijedni kao životi drugih.

Ukazao je “da smo samo mi optuživani i osuđivani, a da ni Haradinaj ni Orić niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali, a najviše je Srba i Bošnjaka stradalo”.

Čović: Ovakvi događaji vraćaju unazad

Komentarišući oslobađajuću presudu Oriću na Sudu Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je kako takvi događaji “ponovno vraćaju unazad”, prenose agencije.

On je ovo kazao danas u Banjoj Luci nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Dodao je da će presuda Oriću “narednih dana izazvati negativnu međusobnu retoriku”.

“Pozivam sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku reč protiv naših komšija Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost. Istinu nijedan sud ne može da sakrije”, dodao je on.

Prihvatiti odgovornost

Kako je rekao, “nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom, koji će doneti plodove za budućnost našoj deci”.

Ali, ističe, “nećemo da bežimo i skrivamo istinu – tamo gde smo za nešto odgovorni da prihvatimo, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo ono za šta su drugi odgovorni”, prenosi Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića na Sudu Bosne i Hercegovine poruka da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara.

“Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Odluka o oslobađanju Nasera Orića poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara. Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu? Za razliku od Srba, ni Muslimani ni Hrvati ni Albanci nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima”, naveo je Dačić u izjavi za agenciju Tanjug.

Dodikov poziv

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića “prilika da se rehabilituje priča o već zakazanom referendumu” u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine “jer s ovakvim postupanjem nemaju ni minimalnu podršku Srba”.

Pozvao je Srbe koji rade u Sudu Bosne i Hercegovine da “napuste tu instituciju, jer je današnja presuda tačka preko koje se ne može preći”, zbog čega poziva da se otkaže legitimitet Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Dodik je Srbe zaposlene u Sudu Bosne i Hercegovine pozvao da dođu na razgovor u institucije RS-a da bi se dogovorili o sljedećim potezima.

Očekuje i da predstavnici Srba u institucijama Bosne i Hercegovine zauzmu stav prema tom pitanju, jer Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kako kaže, više nemaju podršku Srba.

“Oslobađajuća presuda Naseru Oriću je dokaz da u ovoj zemlji nema kazne za evidentne zločine učinjene protiv Srba”, ustvrdio je.

Dodiku je sporno i što je predsjedavajući sudskog vijeća u slučaju “Orić” bio Bošnjak, odnosno da “Bošnjak sudi Bošnjaku”.

Izvor: Agencije