Vučić: Svi imaju pravo pisati, ali i na odgovor

U posljednjih godinu dana u Srbiji je došlo do smanjenja medijskih sloboda, pokazalo je istraživanje nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Udruženje se poziva i na izvještaje Evropske komisije, Reportera bez granica i organizacije Freedom House u kojima se navodi da u Srbiji nije napravljen nikakav napredak u toj oblasti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjednikom Evropske federacije novinara Mogensom Blicherom Bjerregårdom i u razgovoru naveo da u Srbiji svako ima pravo pisati i govoriti ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo na to odgovoriti.

Oni su razgovarali o stanju u medijima, načinima za poboljšanje situacije, slobode izražavanja i slobode medija, navedeno je u saopćenju koje prenosi Tanjug.

Poštivanje sloboda i kodeksa

Vučić je istakao da je svjestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštivanje medijskih kodeksa. Izrazio je spremnost da s drugim državnim institucijama radi na tome.

“Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor”, istakao je predsjednik Srbije. 

Osim Bjerregårda, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar međunarodne grupe za slobodu medija Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) Oliver Vujović, Scott Griffen i Alma Onali iz Međunarodnog pres-instituta (IPI), kao i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsjednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije