Vučić: Thaci ne zna šta je genocid

Na pitanje da li Thacijevu izjavu shvata ozbiljno, Vučić je kazao da on 'sve shvata veoma ozbiljno' (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, potvrdio je da Srbija priprema odgovor na najavu kosovskog ministra vanjskih poslova Hashima Thacija po kojem će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid, dodajući kako takva izjava “nije utemeljena na činjenicama”.

“Moram da priznam da to ne razumem. Sve naše sagovornike i u Briselu i svuda, kao što znate, poštujem, nijednog se ne plašim, ali gospodin Thaci nije baš pravnik i on se baš ne razume u to šta je genocid”, kazao je Vučić za RTS nakon prvog dana posjete Tirani.

Premijer Srbije smatra da je to način da se skrene priča sa formiranja Specijalnog suda za zločine na Kosovu o čemu bi odluka trebala biti donesena sutra ili prekosutra.

“Hajde onda da pričamo o nečem što nikakve veze sa činjenicama nema”, kazao je Vučić.

Na pitanje da li Thacijevu izjavu shvata ozbiljno, Vučić je kazao da on “sve shvata veoma ozbiljno”.

“I mi pripremamo naš odgovor, ali ovo nije dovoljno odgovorno da bih suviše ozbiljno uzimao u razmatranje”, poručio je Vučić.

Kosovo će tražiti i odštetu

Kosovski šef diplomatije Hashim Thaci najavio je dan ranije pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sjednici posvećenoj Kosovu, da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.

Prema njegovim riječima, za to je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

Thaci je još prije tri mjeseca, u razgovoru za agenciju Anadolija, prvi put najavio mogućnost podnošenja tužbe protiv Srbije i najavio da Kosovo, koje nije član UN-a, “traži pravnu osnovu” za tužbu.

Naveo je i kako će Priština zatražiti ratne reparacije, ne precizirajući kada bi tužba trebala biti podnesena Međunarodnom sudu pravde.

Izvor: Agencije