Vučić u Sarajevu: Srbija je iskreni prijatelj BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na početku posjete Sarajevu da je došao da kaže da “BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja” te da Srbija to pokazuje kroz “teritorijalnog integriteta BiH” te jačanjem međusobnih ekonomskih i drugih veza. 

“Najvažnije što želim da kažem, bez obzira što znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneko od onih koji su za mene glasali neće obradovati, jeste da kažem da sam u Sarajevo došao da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog i pravog prijatelja”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciju za novinare sa Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH. 

Kako je naveo, BiH je u regionu najznacajniji privredni partner, s godisnjom razmenom koja prelazi milijardu i 525 miliona evra, a dodao je, veruje da je i Srbija najveći partner BiH u regionu. 

Kako je rekao u svom obraćanju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem razgovarao je o političkim razlikama te o ekonomskim temama. 

Dodao je da Srbija dovršava formiranje komisije za granicu te da vjeruje da će se ubrazati razgovori o granici, što bi bio “izvanredan signal za ceo region, ali i za BiH – da smo u stanju da se dogovaramo”. 

Vučić je govorio i o infrastrukturnim projektima te cestovnom povezivanju Beograda i Sarajeva, ali i “Sjenice i Sarajeva te Beograda i Trebinja”. Dodao je da očekuje da se BiH dogovori o ruti ceste koja će prolaziti kroz tu državu te da će Srbija prihvatiti bilo koje rješenje. 

“Doneli smo odluku da uložimo veliki novac, da predstavimo Republiku Srbiju sledeće godine na sajmu u Mostaru, želimo da predstavimo srpsku privredu.”

“Razgovarali smo i o političkim pitanjima. Mislim da smo u stanju da gledamo otvoreno u budućnost ali i da kažemo jedni drugim šta mislimo. Nemam potrebu da se ikom dodvoravam bilo gde, pa ni ovde u Sarajevu, ali želim građanima svih nacionalnosti da kažem da je Srbija prijatelj BiH, da ćemo se ponašati kao prijatelji i to ćete moći da vidite u narednim mesecima, godinama i decenijama”, rekao je Vučić. 

‘Dolazi jedno potpuno novo vrijeme’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je prilikom današnje zvanične posjete Vučića kazao da su razgovarali o mnogo značajnih tema koje bi trebali doprinijeti rješavanju problema između dvije zemlje.

Čović je istakao da je dobro što su se zvaničnici BiH i Srbije sastali nakon šest godina i da očekuje da će se u budućnosti redovnije sastajati.

“Nakon današnjeg sastanka očekujem da ćemo se redovnije sastajati, kako bismo mogli rješavati probleme koje Bosna i Hercegovina ima sa svojim susjedima. Također smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, o objektima koje smo donedavno zajedno dijelili… Na isti način smo razgovarali o granicama između Bosne i Hercegovine i Srbije. Uvjeren sam da ćemo ovim pristupom doći do zajedničkih rješenja uz pomoć zajedničkih komisija”, poručio je Čović.

Dodao je također da su razgovarali o kvalitetnim saobraćajnicama koje će povezati Sarajevo i Beograd.

“Ovo je početak jednog potpuno novog odnosa između predsjedništava BiH i Srbije. Vjerujemo da ćemo sa Srbijom u Mostaru poslati jednu snažnu poruku. Srbija je naš snažan ekonomski partner, a nadam se da će tako i ostati i ubuduće”, rekao je Čović.

Naveo je da je mnoštvo tema iza njih koje bi ih trebale ohrabriti da članovi Predsjedništva BiH odu u uzvratnu posjetu Beogradu.

“Dolazi jedno potpuno novo vrijeme okrenuto budućnosti”, poručio je Čović.

Doček u Sarajevu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas bilateralnu posjetu Sarajevu, gdje mu je, ispred sjedišta Predsjedništva Bosne i Hercegovine, priređen svečani doček uz vojne počasti.

Vučića, koji predvodi delegaciju Srbije u zvaničnoj posjeti BIH, dočekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, a svečanoj ceremoniji su prisustvovali i članovi tog tijela Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Himne Srbije i BiH čule su se u Sarajevu prvi put poslije šest godina, koliko nije bilo sastanaka na predsjedničkom nivou, a očekivanja od ove posjete, posebno na ekonomskom planu, su značajna.

U delegaciji sa Vučićem su i potpredsjednici Vlade Srbije Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović.

Vučiću je i na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je izjavio da očekuje mnogo od Vučićeve posjete Sarajevu, jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dvije zemlje.

On je ocijenio da će se kao tema u razgovorima sigurno nametnuti i najavljena Deklaracija o položaju Srba na području bivše Jugoslavije, navodi agencija Beta.

Evropski put

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da očekuje da Vučićeva posjeta Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka roba, ljudi i kapitala između dvije zemlje.

“Vučić trasira put Srbije ka Evropskoj uniji, a to je važan podatak. To je zajednički sadržilac zemalja zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje, i to je važan domet djelovanja svih vlada na prostoru zapadnog Balkana – članstvo u EU i NATO-u”, rekao je Zvizdić.

On je ocijenio da je Vučić, u vrijeme kada je bio premijer Srbije, uspio unaprijediti odnose u regiji i usmjeriti Srbiju ka članstvu u EU, što, kako je istakao, otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.

Uoči posjete, Vučić je kazao da Srbija i Bosna i Hercegovina moraju imati najbliže odnose, što podrazumijeva međusobno poštovanje, poštovanje granica, ali i razvijanje i približavanje u ekonomskim odnosima.

On je kazao da dvije zemlje razdvajaju pitanja iz prošlosti i “strast koja obično proističe iz religioznih opredeljenja”, ali da ih “spaja budućnost”.

Najavljeno je da će članovi Vijeća ministara s Vučićem razgovarati o transportnoj i drugoj infrastrukturi, ekonomskim pitanjima i trgovini.

Posjeta Istočnom Sarajevu

Kako je saopćeno iz bh. Predsjedništva, programom posjete planirano je da se Vučić sastane s rukovodstvom grada Istočno Sarajevo i da obiđe radove na izgradnji bolnica Istočno Sarajevo.

Predsjednik Srbije će posjetiti i Hram rođenja presvete Bogorodice – Sabornu crkvu u Sarajevu, gdje će se sastati s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, javlja Tanjug.

Drugog dana posjete razgovarat će s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije