Vučić u Turskoj na otvaranju plinovoda TANAP

TANAP je najveći plinovod u južnom koridora s dužinom od 1.850 kilometara i 16 milijardi kubnih metara kapaciteta prirodnog plina (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će u utorak, na poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prisustvovati otvaranju plinovoda TANAP.

Svečanost će biti održana u gradu Eskisehiru, saopćila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Predsjednik srbijanskog Udruženja za gas Vojislav Vuletić ocijenio je tim povodom da je svaki plinovod koji dolazi sa južne strane Evrope značajan i koristan za Srbiju.

Završetak do 2020. godine

On je rekao da bi TANAP mogao biti jedno od rješenja za Srbiju kako da osigura energetsku stabilnost u narednom periodu i smanji zavisnost od plina koji dolazi iz Rusije.

“Svaki gasovod koji dolazi sa južne strane Evrope je značajan i koristan za južni deo Evrope, pa tako i Srbiju. Ovaj gasovod će imati kapacitet od oko 30 milijardi kubnih metara gasa, tako da će imati dovoljno i za naše potrebe”, rekao je Vuletić i istakao da Srbiji 2019. godine ističe ugovor s Gazpromom.

Govoreći o tome što je Erdogan pozvao na svečanost povodom otvaranja plinovoda predsjednika Srbije, Vuletić je ocijenio da su odnosi Srbije i Turske sve bolji, a da je Srbija energetski veoma zavisna, zbog čega je Vučiću i upućen poziv kako bi se razgovaralo o eventualnom povezivanju Srbije na ovaj gasovod, prenosi Tanjug.

Plinovod TANAP će u Tursku dovesti prirodni plin iz Azerbejdžana.

U prvoj fazi plin prelazi preko tursko-gruzijske granice i završava u turskoj provinciji Eskišehir, gdje su izgrađene kompresorske stanice.

Drugi dio projekta starta iz Eskisehira i nastavlja do Ipsale u Edirneu, na tursko-grčkoj granici, gdje će TANAP biti povezan na Transmediteranski plinovod, koji će azerbejdžanski plin dalje isporučivati evropskom tržištu.

Dužina TANAP-a 1.850 kilometara

Završetak radova na plinovodu TANAP očekuje se do 2020. godine, do kada bi trebala biti završena i plinska interkonekcija između Srbije i Bugarske.

TANAP je najveći plinovod u južnom koridora, s dužinom od 1.850 kilometara i 16 milijardi kubnih metara kapaciteta prirodnog plina.

Njegovo prvo snabdijevanje plinom će biti 30. juna.

Izvor: Agencije