Vučić: Ubistvo u Mitrovici teroristički čin, pronaći ćemo ubice

Rekao je da je upućeno pismo organima EULEX-a i UNMIK-a sa zahtjevom da organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva (Al Jazeera)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju čin ubistva čelnika Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (GI SDP) Olivera Ivanovića teroristički čin. 

“Ovaj akt je za državu Srbiju teroristički i tako ćemo se prema njemu odnositi”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Rekao je da je upućeno pismo organima EULEX-a i UNMIK-a sa zahtjevom da organi Srbije učestvuju u istrazi ubistva, dodajući da je uvjeren da bi njihovo učešće značilo otkrivanje istine o ubistvu.

“Pronaći ćemo ubicu ili ubice, to sam jutros obećao supruzi Olivera Ivanovića”, rekao je Vučić.

Svakodnevne prijetnje

Vučić je kazao da je delegacija Srbije u Briselu prekinula razgovore u okviru dijaloga, jer je besmisleno razgovarati uz svakodnevne prijetnje i poručio Kadriju Veseliju, pravom, kako kaže, “gospodaru na Kosovu”, da neće stići do Niša, kako je prijetio.

“Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodnevne pretnje, gde onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nisu ni Taći ni Haradinaj, već Kadri Veselji, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, a koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša”, rekao je Vučić.

“Mi smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, kao i ćutanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju”, poručuje Vučić.

Veseliju je poručio da do Niša neće stići.

“I Niš će ostati lep grad, koji mogu da posete kao turisti. A to da dolaze sa vojskom – to neka zaborave”, zaključio je Vučić.

Hitna sjednica

On je rekao da postoje ideje jedne zemlje u sastavu KFOR-a da prekine tzv. jednovremene kontrole. “Nećemo dopustiti pokušaje da Priština preuzme kontrolu bezbednosti na severu Kosova”, kazao je Vučić.

Čelnik GI “Srbija, demokratija, pravda” preminuo je nakon što je na njega pucano jutros u Mitrovici.

Predsjednik Srbije predsjedavao je hitnom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja je održana u 12 sati zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Izvor: Agencije