Vučić: Ujedinjenje Albanije i Kosova u domenu želja

Vučić je zamolio EU da se izjasni o dešavanjima u regiji (Tanjug)

Premijer i izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regiji.

Rekao je Evropska unija treba dati jasne stavove o onome što se dešava u regiji.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da je to reagiranje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se ujedinjenje Albanije i Kosova bez obzira na nečije želje.

“Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije”, kazao je on u vezi nedavnih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija.

Prijetnje susjednim državama

Premijer Srbije je posljednje izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije okarakterizirao kao prijetnje, jer, primijetio je, ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regiji.

Vučić je zato rekao da moli sve da ne daju takve izjave, da je ovo vrijeme informacija i tehnologije gdje se sve čuje i zna i nije u “ograničenoj upotrebi, te je stoga poslije tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu.

“Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca, onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč”, dodao je premijer Srbije.

‘Okačili bi me u Briselu’

Vučić je zamolio EU da daje jasne stavove i sudove o onome što se dešava.

“Da sam ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu, okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija neće pozivati na ujedinjenje, razjedinjavanje… već samo na stvaranje novih vrijednosti u ekonomiji, i dodao da stoga i insistira na jačem ekonomskom povezivanju država u regiji.

Premijer Srbije je rekao da ta država ne razmišlja o prekidu dijaloga u Briselu. 

Kosovski premijer Hashim Thaci ranije je izjavio za Radio Slobodna Evropa da će, ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu, “svi Albanci regije živjeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo s integracijom u evropsku porodicu”.

Rama je za briselski Politico rekao da neki albanski nacionalisti žele vidjeti Albaniju ujedinjenu s Kosovom.

On je istakao da unija s Kosovom “nije moja želja već moguća alternativa ako se vrata EU-a zatvore”.

Izvor: Agencije