Vučić: Za Srbiju je bolje da bude van svakog radara

Vučić je o Trumpovom govoru razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Lavrovim (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New Yorku, na marginama glavnog zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, da se “svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sedištu UN-a moglo čuti i mnogo teških reči u tom kontekstu, te da je Srbiji, kao maloj zemlji, bolje da ostane van svakog radara”.

On je s novinarima u sjedištu UN-a razgovarao poslije obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim sigurnosnim izazovom po svjetsku zajednicu, a posebno na Sjevernu Koreju.

Vučić je, kako kaže, “pažljivo” slušao govor američkog kolege, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovim.

“Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku reč predsednika Trampa analizirati. Videla se duboka, duboka podeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN-a”, rekao je Vučić.

“Sve drugo što bih komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu”, dodao je.

Trumpovih 45 minuta analizirati 45 dana

Još je rekao kako je “čuo nekoliko dobrih poruka, ali i nekoliko iznenađujućih i teških”.

“Analiziraćemo ozbiljno, danima i nedeljama ćemo raditi na Trampovom govoru, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu. Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju”, naveo je Vučić.

Komentirajući aktualnu situaciju u svijetu, Vučiću se čini da “postoje određene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama”.

“Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških reči danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja”, rekao je Vučić.

Smatra da je “situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za Srbiju, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da bude tiha i van svakog radara, te da čuva svoju zemlju i budućnost svoje dece”.

“Naše je da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemalja koje je danas u pakao slao američki predsednik, da vodimo pametnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo. Ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pritom, interese Srbije i naših građana”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije