Vučić: Žao mi je Pupovca, ali neću dolijevati ulje na vatru

Milorad Pupovac
Na Milorada Pupovca i Borisa Miloševića bačeni su ostaci hrane u petak poslijepodne na središnjoj zagrebačkoj tržnici (Al Jazeera)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da mu je žao zbog svega što se dogodilo zastupniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Miloradu Pupovcu, ali da neće da “doliva ulje na vatru loših odnosa Srba i Hrvata”, prenosi Beta.

Srpsko narodno vijeće (SNV) izvijestilo je u petak da su Pupovac i Milošević napadnuti u petak blizu 14 sati u središtu Zagreba, gdje su na njih bačeni ostaci hrane.

Vučić je novinarima u Nišu kazao da će tijekom večeri nazvati telefonom Pupovca, kako bi od njega čuo što se dogodilo.

Vučić: Od sukoba nema koristi

On je rekao da su emocije uvijek uzavrele kada se govori o odnosima Srba i Hrvata, ali da je njegova poruka pomiriteljska jer od sukoba nitko neće imati koristi.

“Voleo bih da Hrvatska razume da mi imamo zajedničku budućnost i da možemo da se razlikujemo po pitanjima iz prošlosti, i da po tim pitanjima mogu da mi zamere šta hoće oko mojih izjava, i mogu ja njima da zameram i šta se tiče izjava i dela, ali to ne menja moju poruku da sam apsolutno uveren da Srbi i Hrvati bez ozbira na tragičnu ličnu i porodičnu prošlost moraju da grade zajedničku budućnost”, kazao je Vučić.

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je da su saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i Boris Milošević napadnuti u petak blizu 14 sati na zagrebačkoj tržnici Dolac, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mržnje.

SNV navodi da su u vrijeme napada između 14 i 14:10 sati SDSS-ov predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac i predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević prolazili pored bistroa “Amfora” na Dolcu, iz smjera ribarnice prema središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

SNV: Mržnja, poniženje i fizička ugroza

“Ovo nije prvi verbalni ni fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, ali jest prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. S obzirom da se napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi sadrži ne samo bezobzirnost, već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih”, ističe SNV.

Smatraju da je napad po načinu izvođenja za cilj imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu Pupovca i Miloševića.

Ovaj incident već je izazvao osude s hrvatske političke i nevladine scene. 

Izvor: Agencije