Vučić želi vjerovati da Erdoganove izjave nije bilo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je kako je razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uvjeravao da izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data.

“Želim da verujem da izjava o turskim brodovima u Neumu nije data kao što su me uveravali predstavnici te zemlje”, poručio je Vučić.

Tokom vikenda pojedini mediji u regiji objavili su kako je turski premijer Recep Tayyip Erdogan navodno izjavio da će “svako onaj ko dirne Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka te da neće biti čudno ako turski brodovi uplove u Neum”. Nedugo zatim, stigla su saopćenja ambasada Turske u Bosni i Hercegovini  i Srbiji da Erdogan nije dao tu izjavu.

Premijer Srbije je, ipak, “izrazio sumnju u ambasade u regiji”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Srbija želi dobre odnose sa Turskom, ali želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu prosto nikome u interesu, jer Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost”, ocijenio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Vučić je istakao da “Srbija poštuje Dejtonski sporazum i svoj srpski narod”.

Dodik uvjeren u izjavu

Za razliku od Vučića, Dodik je i dalje uvjeren da je turski premijer Erdogan dao spomenutu izjavu, javlja Kostić.

“Uvjeren sam da je Erdogan to rekao”, izjavio je Dodik nakon sastanka sa Vučićem, koji je sâm inicirao.

Prema njemu, Turska ima svoj vojni kontingent u Bosni i Hercegovini i stoga izjava poput Erdoganove predstavlja “opasne namjere”.

“Turska politika je navijačka i bespogovorno brani bošnjačka uvjerenja, ne mareći za stavove drugih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Turska nije pobornik Bosne i Hercegovine izgrađene na Dejtonskom sporazumu i vjerujem da je ta izjava data u obliku kako je prenesena. Sada su sami shvatili da je to opasna igra riječi i sami su je pokušali povući”, ocijenio je Dodik.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio na istoj konferenciji za novinare: “Srbija ne prihvata pretnje koje dolaze sa turske strane. Ovakve pretnje, ako su izrečene, ne doprinose miru i stabilnosti u regionu.”

Dačić se već požalio američkim zvaničnicima, te najavio kako će o svemu upozoriti i članove Evropske komisije.

Izvor: Al Jazeera i agencije