Vujošević: Bh. košarku možemo podići na visok nivo

Duško Vujošević, novi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine rekao je kako mu je čast što je preuzeo bh. tim, te da je siguran da iskustvom i sa nešto znanja može pomoći da se košarka u BiH podigne na visok nivo.

Novi bh. selektor se nada da će se odazvati svi igrači koje bude pozvao na pripreme 2. jula, ali ne samo da bi se pojavili, nego da ozbiljno učestvuju u radu i stvaranju dobre atmosfere u timu. Ne vidi nikakav razlog zbog kojeg se Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, dva NBA igrača iz BiH, ne bi odazvala pozivu, javlja Anadolija.

“Nema prepreka da Teletović i Nurkić igraju u pretkvalifikacijama, jer se ne poklapaju sa terminima NBA lige. Svi NBA klubovi savetuju igračima da leto iskoriste za odmor, individualni rad i da ne igraju za reprezentaciju. Normalno, to ne savetuju igračima koji igraju za Ameriku. Dakle, lični je izbor svakoga od njih da li će igrati ili ne“, kazao je Vujošević, te dodao da je Nurkić igrač oko kojeg bi se trebala graditi reprezentacija.

Novi selektor BiH izrazio je zadovoljstvo što je u BiH, ali i naglasio da je svjestan da postoji dosta problema, posebno u periodu kada FIBA, Euroliga i NBA ne uspijevaju pronaći način da zajednički funkcionišu.

Tradicija i talenti

“Ovde postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov. Rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama govore da ta loza i dalje rađa dobro. Meni odgovara takav posao, jer je količina košarke koju podrazumeva selektorski rad nešto što mom zdravstvenom stanju odgovara, a i zadovoljava moju potrebu za bavljenje košarkom. Siguran sam da svojim iskustvom i nešto znanja mogu da pomognem da košarku u BiH podignemo na visok nivo, a to podrazumeva dobar rad svih u Savezu, dobar odnos igrača i učestvovanje u reprezentativnim akcijama. Ne da neko svojim prisustvom čašćava, nego da zaista učestvuje i doprinese dobrim radom da se ciljevi realizuju“, naglašava Vujošević.

Okupljanje košarkaške reprezentacije BiH planirano je 2. jula u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija igrat će se od 2. do 19. augusta. Rivali bh. timu bit će Slovačka, Švedska i Armenija. U prvi krug kvalifikacija plasirat će se po dvije prvoplasirane selekcije iz sve četiri pretkvalifikacione grupe.

Svjetsko prvenstvo u košarci održat će se u Kini od 31. augusta do 15. septembra 2019. godine.

Vujošević je kazao da je plan priprema već definisan, te da će njegovi izabranici odigrati po dvije kontrolne utakmice sa Bjelorusijom i Austrijom, te nastupiti na turniru u Makedoniji. U stručnom štabu uz iskusnog trenera radit će kao pomoćnici Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će kondicioni trener biti Osman Handžić.

Izvor: Al Jazeera i agencije