Vukas: Hrvatskoj su htjeli uzeti dio mora

Arbitražni sporazum je primjer kako treba rješavati međususjedske odnose na Balkanu, smatra slovenska strana (EPA)

Hrvatski sudac u procesu arbitraže o utvrđivanju pomorske granice između Hrvatske i Slovenije, Budislav Vukas potvrdio je za Hrvatsku televiziju kako je dao ostavku na tu dužnost zbog cjelokupne situacije u vezi sa Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade te da je sud imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio teritorijalnog mora.

Vukas je napisao sudu da se ponašanje slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i predstavnice Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik protivi pravilima o arbitraži te da se kao sudac kojeg je imenovala Hrvatska povlači.

“Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni. Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao”, iznio je Vukas dio detalja s arbitraže.

Stalni arbitražni sud priopćio je u četvrtak da je Vukas podnio ostavku, te je pozvao Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, unatoč postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb.

“Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamijenio profesora Vukasa kao člana suda”, navodi se u priopćenju.

Hrvatska bi arbitra trebala imenovati u roku od 15 dana, a “u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsjednik arbitražnog vijeća”.

Budislava Vukasa je imenovala Hrvatska u peteročlano arbitražno vijeće.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Reakcija Amerikanaca

O novonastalom sporu Hrvatske i Slovenije oglasilo se i Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, te je na upit Večernjeg lista poručilo kako je “na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje uz nadu da će u tome uspjeti”.

“Pozdravljamo i podržavamo izjave hrvatskog vrha, koji je izrazio želju da se ovo granično pitanje napokon riješi, te podržavamo i potičemo obje strane da, u svjetlu nedavnih događaja, odrede najbolji put kako dalje”, stoji u odgovori američkog veleposlanstva.

Večernji list je to protumačio tako da su Amerikanci “vrlo jasno poručili kako problem granice treba riješiti, stavili ga u kontekst otkrivenog skandala vezanog uz arbitražu, te između redaka poručili da arbitraža nije jedino rješenje, kako se, primjerice, dan prije izjasnila Europska komisija”.

Vajgl za smirivanje retorike

Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl založio se prethodno za smirivanje retorike u hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže, ali je hrvatski potez izlaska iz arbitražnog postupka ocijenio “ekstremnim i demagoškim”.

“Slovenija je članica Europske unije, a Europa počiva na međusobnoj toleranciji i sposobnosti da se na miran način rješavaju sporovi”, kazao je Vajgl za Slovensku televiziju odgovarajući na pitanje kako se Slovenija treba postaviti prema Hrvatskoj nakon što je Zagreb pokrenuo postupak izlaska iz arbitraže i o tome obavijestio Ljubljanu.

Vajgl je rekao da su se proteklih dana i Europska komisija i sam arbitražni sud izjasnili za nastavak arbitraže i da je to ugovor koji nema alternativu.

Potrebno je umiriti retoriku, kazao je Vajgl, dodavši da je Hrvatska svojim postupcima u vezi s arbitražom djelovala “ekstremno i demagoški”, dok, kako je rekao, ni Europska unija niti SAD ne žele još jedno “žarište nestabilnosti” i sukoba na Balkanu, vodeći računa o svojim geostrateškim interesima na koje su fokusirani.

“Europa je proteklih dana poslala poruke da ne želi žarišta nestabilnosti”, kazao je Vajgl koji hrvatski izlazak iz arbitražnog postupka vidi kao “emocionalni ispad s ciljem da se odbaci mogućnost nepopularnog rješenja”.

Po njemu, arbitražni sporazum je primjer kako treba rješavati međususjedske odnose na Balkanu, te da Hrvatska ima neriješene probleme i s drugim susjednim državama, pa i granične, dok je interes međunarodne zajednice mir na Balkanu, kako se ne bi ponovili prijašnji konflikti koji su zadnja dva i pol desetljeća obilježili regiju.

Vajgl se založio za uspostavu dijaloga Ljubljane i Zagreba, kako na bilateralnoj razini, tako i uz pomoć Bruxellesa.

Diplomatska nota Zagreba

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske prije toga je poslalo diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

“Republika Hrvatska je danas notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora”, priopćilo je ministarstvo.

“U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži”, dodaje ministarstvo.

Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor koji je odluku donio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Slovenija odbacuje optužbe

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je kako očekuje da će arbitražni sud svoju presudu o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom donijeti na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja prošle godine.

“Očekujemo da će sud odluku donijeti isključivo na temelju argumenata i dokumentacije koja je bila predstavljena u pismenoj i usmenoj fazi postupka, što je zaključeno u lipnju 2014. godine”, navelo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost.

Dodalo je da time reagira na tvrdnje hrvatske strane kako je arbitražni proces kompromitiran ne samo nedopuštenim kontaktima slovenske diplomatkinje Simone Drenik i suca Jerneja Sekoleca, koji su u međuvremenu odstupili, nego i zbog naknadno dodanih dokumenata od slovenske strane.

“Sva dokumentacija koju su dvije stranke u postupku prezentirale sudu bila je jasno označena te poslana arbitražnom sudu i drugoj strani u postupku”, tvrde u Ljubljani.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić tvrdi kako se uvidom u komunikaciju Sekoleca i Drenik, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces “protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije”.

“Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra. Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja”, rekla je Pusić.

Zaključno smatra da je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka.

Izvor: Agencije