Vukčević: Ako dođe, Srbija može uhapsiti Thacija

Interpol je stopirao važenije potjernice za Thacijem (EPA)

Tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević izjavio je da Hashim Thaci može da bude uhapšen ako dođe u Beograd, jer je u Srbiji za njim raspisana potjernica.

“Centrala Interpola jeste stopirala važenje poternice za Thacijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je reč o najvišim albanskim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovde dođe možemo da ga uhapsimo”, rekao je Vukčević, prenosi Srna.

On je za beogradski dnevnik Blic rekao da je istraga o Thaciju trenutno u prekidu, jer je nedostupan istražnim organima u Srbiji.

Prištinska štampa jučer je objavila da će zamjenik premijera Kosova i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci boraviti krajem mjeseca u Beogradu.

Blic navodi da je beogradska nevladina organizacija “Omladinski odbor za obrazovanje” uputila poziv Thaciju, kojeg Srbija tereti za terorizam i genocid, da krajem aprila u Beogradu prisustvuje konferenciji o integraciji zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je jučer da “nema potrebe da Thaci dolazi”.

‘Bez učešća’

“Taj skup ne organizuje Vlada Srbije, ja nisam ni planirao da učestvujem na tom skupu, tako da ne verujem da ima potrebe da Hashim Thaci dolazi u Beograd”, rekao je Dačić.

On je dodao da informaciju o dolasku Thacija ima samo iz medija.

“Sa nama se niko o tome nije konsultovao, niti je u pripremi skupa bilo koji državni organ učestvovao”, naglasio je šef srbijanske diplomatije, navodeći da “tako ozbiljne stvari ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa”.

“Poštujem rad raznih instituta, NVO-a, akademija, ali sve što zadire u državnu politiku Srbije ne može se raditi bez konsultacija sa vladom”, rekao je Dačić.

Upitan da li Thacijev dolazak može da predstavlja neki problem i da li se protiv njega vodi neki istražni postupak, Dačić je ponovio: “Mislim da nema potrebe da dolazi”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije