Oglasi

Vukčević: Mladića se moglo uhapsiti ranije

Tužilac za ratne zločine je zadovoljan borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Vukčević nije želio komentirati razgovor sa šefom Specijalnog tima EULEX-aAl Jazeera

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u četvrtak da nema zaštićenih u istragama, da se nastavlja istraga o trgovini ljudskim organima kao i da je u pravu bivši koordinator službi sigurnosti Miodrag Rakić kada kaže da je Ratko Mladić mogao biti ranije uhapšen.

"Ja nisam političar, ali kao tužilac moram priznati da na sve načine podržavam borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u kojoj nema zaštićenih, kako se ona pod Vučićevim rukovodstvom danas odvija. Osećam pravdu", poručio je Vukčević.

On je dodao da je razgovarao sa ljudima iz vrha vlasti i da mu je jasno rečeno da niko neće vršiti pritisak na njih, te da ih ohrabruju da nastave raditi posao.

Dobra saradnja

Vukčević je rekao da je sadržina razgovora sa šefom Specijalnog istražnog tima EULEX-a Johnom Clintom Williamsonom tajna.

"Saradnja je dobra, razgovarali smo o budućim aktivnostima. Ono što mene zanima je kada će biti određen Tribunal, sud, Veće koje će suditi eventualnim odgovornim osobama za trgovinu organima. U Briselu sam dobio neke odgovore koji mi se čine korektnim. Verujem i nadam se da će se eventualni sudski proces odvijati izvan Prištine, izvan Kosova i Metohije i to je, zaista, ohrabrujuće", naveo je Vukčević.

On je ponovio da je saradnja dobra i da se daje veliki doprinos, te da se ulažu ogromni napori da se rasvijetli istina o trgovini organima.

"Došli smo do dokaza da se to desilo, da je počinjen zločin i da je bilo trgovine organima, ali nismo došli do počinilaca, jer nama nisu dostupni ni lokaliteti ni lica na Kosovu. Ali sve što smo saznali njima smo dali i oni su to najverovatnije i iskoristili", ukazao je Vukčević.

On je rekao i da je Tužilaštvo nastavilo svoju istragu trgovine organima i da je "svedok medicinskih procedura pod zaštitom, 'Darko', rudnik relevantnih podataka", kao i da je siguran.

Nova energija

Vukčević je rekao i da se svjedoci ne javljaju "samo tako", već se do njih dolazi upornim radom i istraživanjima.

"Imamo svedoke i obavestili smo Williamsonov tim o njima. Sarađujemo i sa EULEX-om u slučaju 'Medikus'. Sreo sam se s tužiocem EU-a Johnatanom Ratelom, bio je ovdje više puta i pomogli smo mu šta smo mogli", precizirao je Vukčević.

Na pitanje da prokomentariše izjavu nekadašnjeg koordinatora službi sigurnosti Miodraga Rakića u prošlom broju Novog magazina da je potraga za Ratkom Mladićem potrajala pet godina duže zbog toga što su njegovi jataci pohapšeni 2006. godine, odnosno zbog toga što su na taj način otkriveni njegovi načini komunikacije, Vukčević je rekao da može potvrditi da je to bilo tako.

"Čitao sam intervju i mogu da potvrdim da je to bilo tako. Akcioni tim je radio u vrlo teškim okolnostima u periodu od 2006. do 2008 . godine, kada se dolaskom Mikija Rakića i direktora BIA-e Saše Vukadinovića menjaju stvari. Tada dolazi neka nova energija i volja da se stvari završe", rekao je Vukčević.

On je ocijenio da je hapšenje jataka, o čemu je pričao Rakić, urađeno po inicijativi direktora BIA-e Radeta Bulatovića.

Uspjeh "Balkanskog ratnika"

"To je bila greška, na šta sam odmah upozorio, jer smo na taj način poslali signal Ratku Mladiću da je njegova mreža jataka provaljena i da mora da je promeni. To su bila preuranjena hapšenja i zbog toga smo morali, kao što kaže Rakić, Mladića da tražimo još pet godina. Da to tada nije urađeno mi bismo brže došli do Mladića i svih preostalih haških optuženika", zaključio je Vukčević.

On je rekao da je najlakše uhvatiti dilere na ulici, ali da, međutim, treba doći do narkobosa koji je na vrhu.

"Ovde je, koliko znam iz štampe, postignut veliki uspeh u akciji 'Balkanski ratnik'. Zaplenjena je enormna količina droge. To je bio veliki uspeh policije, BIA-e i Biroa na čijem je čelu bio Rakić i ne vidim ništa što su oni pogrešno uradili", dodao je Vukčević.

"Ne ulazim u to da li postoji neka politika, ali ne verujem da bi Rakić nešto držao u fioci, a da o tome tužilac ne bude obavešten. Zajedno smo radili posao koji je bio najteži u tom trenutku, a to je hvatanje preostalih haških optuženika. Radili smo ga u najtežim mogućim uslovima i zato mi sada smeta što se neki koji su nas tada ostavili sada predstavljaju kao veliki eksperti i znalci u oceni kako je šta rađeno", zaključio je Vukčević.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.