Vukovar: Akcija mladih iz Hrvatske i Srbije

Ideja za akciju u Vukovaru nastala je u okviru projekta "Mreža za participativnu kulturu sećanja" (Wikipedia)

Mladi iz Srbije i Hrvatske u petak u Vukovaru započinju radove na obnovi Evropskog doma, čija je zgrada oštećena tokom opsade grada 1991. godine. 

Susret i akciju mladih organiziraju Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije.

“Naša poruka je da mlade generacije žele da rade na obnovi i izgradnji odnosa, koji su zasnovani na razumevanju nedavne prošlosti i dijalogu o tome. Ali, ne samo da otvoreno pričamo o onom što se desilo, već i da imamo ovakvu konkretnu akciju kao odgovor na trenutno stanje u Vukovaru, Hrvatskoj i Srbiji”, kazala je Anita Mitić, aktivistkinja Inicijative iz Beograda, navedeno je u saopćenju Inicijative.

Bit će održan i javni školski čas “Multiperspektivnost povijesti/ istorije”, na kome će historičari, mladi iz Hrvatske i Srbije i zvaničnici grada govoriti o problemima proizašlim iz ratova koji i dalje opterećuju društva, a posebno mlade Vukovara. 

Bit će riječi i o metodi multiperspektivnog korištenja historijskih činjenica, značajnoj za uravnotežen pristup osjetljivim temama historijskih odnosa, naročito u multietničkim sredinama. 

Ideja za akciju nastala je u okviru projekta “Mreža za participativnu kulturu sećanja”, koji provode Inicijativa u Srbiji, Mess iz BiH i Loja iz Makedonije, uz podršku Swiss Cultural Programme in the Western Balkans.

Izvor: Agencije