Vulin: Bakir Izetbegović radi što i njegov otac

Vulin je prijavljen zbog teških i nepopravljivih kaznenih djela uvrede, klevete i sramoćenja (Marko Karovi? / Tanjug)

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Srbije, u tehničkom mandatu, Aleksandar Vulin ponovio je danas da su izjave predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u Novom Pazaru pokazatelj loših namjera prema Srbiji, dodavši da je “za mir potrebno dvoje, a za sukob samo jedan”.

“Bakir Izetbegović radi ono što mu je radio i otac. Ponavlja vreme, ideje, pa čak i datume na kojima su neke neprihvatljive stvari kazane i urađene našoj zemlji. Porediti Novi Pazar sa Banja Lukom, pokušati uporediti jedan od gradova u Srbiji sa međunarodno priznatim entitetom jeste dokaz vaše loše namere prema ovoj zemlji i dokaz da ne želite ni mir ni stabilnost ovde”, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, “bosanskohercegovački političari predugo srpsku trpeljivost i želju za dobrosusedskim odnosima tumače kao slabost”.

“To što je Aleksandar Vučić preživeo pokušaj ubistva u Srebrenici i zbog toga nije dozvolio da se pokvare odnosi između BiH i Srbije nije razlog da nastavite sa takvom politikom i nije razlog da mislite da je Srbija slaba na bilo koji način. Znate, za mir je potrebno dvoje a za sukob je dovoljan samo jedan”, rekao je Vulin novinarima.

Izetbegović je tokom posjeta Sandžaku, na novinarsko pitanje zaobilazi li Beograd posjetom Novom Pazaru, odgovorio kako je poslije 26 godina prvi put u Sandžaku. Smatra i da posjete srbijanskih dužnosnika Banjoj Luci ili Trebinju nisu zaobilaženje Sarajeva.

Oštre reakcije iz Beograda

“U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, poslije 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar”, kazao je Izetbegović.

No, to je odmah izazvalo reakcije političara u Srbiji, pa je ministar vanjskih poslova Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio kako izjave Bakira Izetbegovića, kao i ukidanje mjera zabrane Naseru Oriću, “pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom”.

Dačić je istakao da je Republika Srpska međunarodno garantirani entitet te da je srpski narod u BiH ravnopravan i konstitutivni.

“Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove. Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću”, rekao je Dačić.

Izetbegovićeve usporedbe komentirao je i ministar unutarnjih poslova u tehničkom mandatu Nebojša Stefanović rekavši kako su one skandalozne, te da je time “na najbrutalniji način pogazio Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srbije”.

Izvor: Agencije