Vulin: Utvrđeno je da tetka postoji

Iz izvještaja se ne vidi jasno ni ko je uplatio novac, ni da li je uplata bila u vrijeme kad je Vulin već preuzeo javnu funkciju, navodi Insajder (Tanjug)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Uprava za sprečavanje pranja novca potvrdila da tetka njegove supruge u Kanadi postoji i da je isplatio stan pre nego što je postao funkcioner.

Uprava za sprečavanje pranja novca skinula je, po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja, a na zahtev redakcije “Insajdera”, oznaku tajnosti sa izveštaja o kontroli porekla novca kojim je Vulin kupio stan.

U dokumentima se i dalje ne može videti između kojih fizičkih lica je izvršena transakcija u iznosu od 204.800 evra, za koliko je kupljen stan današnjeg ministra odbrane, ali je otkriven identitet tetke iz Kanade.

Vulin je za Blic rekao da smatra da je sada “sve razjašnjeno” i dodao da je Agencija za borbu protiv korupcije istraživala njegove bankovne račune”, ali i putovanje njegovog dvogodišnjeg sina”.

“Proveri su bile podvrgnute i naše komšije koje su stan u istoj zgradi kupile u septembru 2012. Pošto je utvrđeno da nemaju veze s nama i da smo mi stan isplatili pre nego što sam je postao funkcioner, Uprava za sprečavanje pranja novca je odlučila, kao i Specijalno tužilaštvo i Osnovno tužilaštvo, da u kupovini stana nema elemenata krivičnog dela i okončali su istragu”, rekao je Vulin.

Iz izveštaja se ne vidi ko je kome uplatio novac 

Agencija za borbu protiv korupcije je pre tri godine započela proveru izveštaja o imovini i prihodima Aleksandra Vulina.

Vulin je tada, kako se navodi u prethodnom izveštaju Agencije, rekao da su novac za stan on i supruga pozajmili od suprugine tetke iz Kanade.

“Moji brojni protivnici moraće da nađu neki drugi razlog za napade na mene”, poručio je Vulin.

Međutim, portal Insajder navodi da je u izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca zatamnjeno nekoliko bitnih podataka, pa se tako ne može utvrditi između kojih fizičkih lica je došlo do transakcije na osnovu kupoprodajnog ugovora u iznosu od oko 200.000 evra”.

“Ono što može da se zaključi iz izveštaja Uprave jeste da je na osnovu kupoprodajnog ugovora sa jednog računa fizičkog lica izvršena transakcija na račun drugog fizičkog lica u septembru 2012. godine. S obzirom na to da su imena vlasnika računa u izveštaju zatamnjena nije jasno da li ovaj podatak znači da je stan kupljen mesec dana pošto je Vulin već bio na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ne kako je, podsetimo, Vulin tvrdio da je stan isplaćen u julu, kada nije bio državni funkcioner”, navodi se na sajtu Insajdera.

Izvor: Agencije