Vulkan Wolf aktivan nakon 33 godine

Čile i Ekvador, uključujući Galapagos, dio su takozvanog "Obruča vatre" (EPA)

Vulkan Wolf, koji predstavlja prirodno stanište jedinoj populaciji ružičastih iguana na svijetu, sada ispušta oblake vatre i pepela u nebo.

Uprava nacionalnog parka Galapagos u Ekvadoru je navela na svojoj Facebook stranici da je vulkan visok 1700 metara počeo eruptirati u ponedjeljak oko 01:30 po lokalnom vremenu. Posljednja erupcija vulkana zabilježena je 1982. godine.

Vulkan se nalazi na najvišem dijelu arhipelaga, sjevernom vrhu Isabela otoka.

Uprava parka je navela da erupcijom nisu pogođena stambena područja, ali je dodala da ovo područje predstavlja stanište endemske vrste ružičaste iguane.

U saopćenju se ističe da trenutno nema opasnosti po turiste, ali je Ministarstvo za ekologiju objavilo upozorenje agencijama da preduzmu mjere predostrožnosti.

Lava je do sada tekla ka jugoistoku i zvaničnici parka izrazili su očekivanja da životinje neće biti ugrožene.

Raznolikost životinjskih vrsta

Raznolikost života na Galapagosu, koji se prostire blizu 1000 km duž obale Ekvadora na Tihom okeanu, pomogla je nadahnuti Darvinovu teoriju evolucije nakon što je posjetio otoke u ranim 1800-im.

Erupcija vulkana Wolf dešava se mjesec dana nakon erupcije vulkana Calbuco u južnom dijelu Čilea, koji je natjerao hiljade ljudi na evakuaciju.

Čile i Ekvador, uključujući Galapagos, dio su takozvanog “Obruča vatre” u Pacifiku.

Izvor: Al Jazeera i Agencije