VW: Menadžerima bonus uprkos skandalu

Kompanija ranije objavila kako je ostvarila ogroman gubitak od 1,58 milijardi eura u 2015. godini (AP)

Posrnula njemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) objavila je kako će vodećim menadžerima isplatiti ukupno 63,2 miliona eura za 2015. godinu, uprkos ogromnim gubicima koje je prouzrokovao skandal sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih plinova.

Isplata najvećeg dijela tog iznosa će, međutim, biti zamrznuta na period od tri godine, i jedino će biti isplaćen ako vrijednost dionica grupacije u međuvremenu poraste u dogovorenom procentu, prenose agencije.

Volkswagen je otkrio i kako će generalni direktor Matthias Mueller, koji je prošle godine imenovan na tu funkciju kako bi izvukao kompaniju iz najveće krize u njenoj historiji, dobiti 4,76 miliona eura, od čega je 1,1 milion eura njegova fiksna plata, a 3,65 miliona eura bonus.

Bivši generalni direktor Martin Winterkorn, koga je Mueller zamijenio odmah po izbijanju skandala, dobit će 7,31 milion eura, što je mnogo manje u odnosu na 15,86 miliona eura koliko je dobio 2014. godine, prema izvještaju VW-a.

Prvi gubitak od 1993. godine

Prošle sedmice je VW saopćio kako će zamrznuti isplatu 30 posto godišnjih bonusa za članove Izvršnog odbora. Kompanija je, također, objavila kako je ostvarila ogroman gubitak od 1,58 milijardi eura u 2015. godini, zbog izdvajanja 16,2 milijarde eura za pokrivanje potencijalnih troškova skandala.

To je prvi gubitak za kompaniju od 1993. godine, a VW je u 2014. ostvario 10,8 milijardi eura profita. 

Koncern Volkswagen, koji čini 12 brendova, zapao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo kako je u jedanaest miliona vozila širom svijeta ugradio softver za manipulacije vrijednostima ispušnih plinova.

Izvor: Agencije