VW oživljava Wartburg kao jeftini brend

Modelima nove jeftine marke, Volkswagen će uvesti novi internetski model prodaje automobila koji će bitno smanjiti cijene (AP)

Kako bi učvrstio vodeću poziciju na svjetskom tržištu, a ponukan uspjehom Renaultove jeftine marke Dacia i najavama Nissana da će oživjeti povoljniji Datsun, Volkswagen pokreće marku za proizvodnju jeftinih, a kvalitetnih vozila. Premda ime automobilske marke još nije službeno objavljeno, to će gotovo sigurno biti Wartburg.

Nova se proizvodnja pod tim nazivom neće pokrenuti u njemačkom Eisenachu (bivši DDR), nego u Indiji, prvenstveno za potrebe indijskog, kineskog i ruskog te europskog tržišta.

Početak isporuka planiran je za kraj 2015. godine.

Prva će stići kompaktna limuzina po cijeni od 6.000 eura, a potom se očekuje karavan 1.000 eura skuplji, te MPV za 8.000 eura.

Prodajne cijene na pojedinim tržištima bit će uvećane za PDV te se može računati na 7.500, 8.750 i 10.000 eura.

Jeftiniji materijali

Osim na jeftinoj radnoj snazi, sklopovima koji će se također proizvoditi u Indiji (Bosch je tamo već otvorio tvornicu za proizvodnju ABS-a, sistema ubrizgavanja, airbagova…), te kvalitetnim, ali nešto jeftinijim materijalima u unutrašnjosti, niska prodajna cijena će se temeljiti na još dva faktora.

Koristit će se platforme međuosovinskog razmaka 258 centimetara (Golf) i 270 cm (Passat), sa svim sklopovima, koje se u koncernu napuštaju uvođenjem modularne platforme MQB.

Modelima nove jeftine marke Volkswagen će uvesti novi internetski model prodaje automobila, koji će bitno smanjiti prodajne marže, a time i konačnu cijenu.

Novi brend će biti 13. član VW koncerna gdje su od ranije Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Man (kamioni), Porsche, Scania (kamioni), Seat, Skoda and Suzuki (VW je vlasnik većine dionica), Volkswagen privredna vozila i sam Volkswagen.

Izvor: Agencije