VW protiv starih dizelaša zamjenom ‘staro za novo’

Njemački proizvođač je najavio dodatni popust od 1.000 do 2.380 eura za one koji kupuju ekološki prihvatljivija hibridna, električna i vozila s pogonom na prirodni plin (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen i brendovi u sastavu njegovog koncerna uvest će gotovinske podsticaje za kupovinu po sistemu stari dizelaš za novi automobil, u okviru nastojanja da smanji emisiju štetnih gasova nakon skandala vezanog za varanje na eko-testovima, prenose svjetske agencije.

Automobilski div iz Minhena je naveo kako će kupcima ponuditi popust na kupovinu automobila koji zadovoljavaju najnoviji standard emisije Euro 6, a popust će biti rasponu od 2.000 eura na kompaktne automobile do 10.000 evra na SUV model Touareg, prenosi agencija AFP.

Njemački proizvođač je najavio dodatni popust od 1.000 do 2.380 eura za one koji kupuju ekološki prihvatljivija hibridna, električna i vozila s pogonom na prirodni plin.

Volkswagen „priznaje svoj dio odgovornosti za klimu i za mobilnost koja ne narušava zdravlje na njemačkim ulicama“, navodi se u saopćenju kompanije.

Dizel samit

Potez najvećeg svjetskog proizvođača automobila je prvi takav korak od prošlosedmičnog samita predstavnika Vlade Njemačke i čelnika automobilske industrije koji je održan povodom visokog nivoa emisije azotnih oksida (NOx) iz dizelskih motora.

Nakon takozvanog „dizel samita“, predstavnici VW-a Porschea, Audija, BMW-a, Daimlera (proizvođač Mercedesa) i Opela obećali su kako će smanjiti emisije besplatnom popravkom softvera u novim vozilima i šemom „novčanih podsticaja za kupovinu novih vozila putem zamjene“ za one starije od deset godina.

Gotovinski podsticaji će važiti do kraja 2017. godine, izjavio je glasnogovornik VW-a za agenciju AFP, dodajući kako kompanija razmišlja o širenju ovog programa i van Njemačke, kako bi pokrili cijelu Evropu.

Volkswagenove kompanije Audi, Porsche, Škoda, Seat, kao i podružnice komercijalnih vozila, predstavile su danas sopstvene verzije ovog programa, pri čemu će Porsche tu šemu odmah primijeniti na cijelu Evropu.

Izvor: Agencije