VW ulaže u Rusiju novih 840 miliona eura

Volkswagen Group Rus otvorila je 2007. godine u Kalugi fabriku projektiranog kapaciteta od 150.000 automobila godišnje (Reuters)

Njemačka automobilska grupacija Volkswagen (VW) planira u sljedeće tri godine investirati daljih 840 miliona eura u proizvodnju u Rusiji, izjavio je član uprave te kompanije Michael Macht.

“VW je do sada već investirao više od milijardu eura u Rusiju i radi podsticanja razvoja u toj zemlji uložit će u periodu 2013-2015. još 840 miliona eura u nove fabrike, novu opremu i razvoj novih produkata na teritoriji Rusije”, rekao je Macht.

Otprilike 250 miliona eura bit će investirano u novu fabriku za proizvodnju motora u Kalugi, ukazao je on i dodao da će do 2016. godine blizu 30 posto automobila proizvedenih na teritoriji Rusije biti opremljeno motorima ruske proizvodnje.

Profit veći 50 posto

VW je najveći evropski proizvođač automobila, koji objedinjuje marke kao što su volkswagen, audi, škoda i SEAT.

U podružnicu za proizvodnju vozila klase lux ulaze poznate marke lamborghini, bentley, buggati.

VW-ova podružnica u Rusiji, Volkswagen Group Rus, otvorila je 2007. godine u Kalugi fabriku projektiranog kapaciteta od 150.000 automobila godišnje.

Neto profit grupacije VW je u tri kvartala ove godine porastao 50,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 20,06 milijardi eura.

Izvor: Agencije