WADA: Ruska vlada umiješana u doping

Rusko ministarstvo sporta je organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportistima prilikom dopingiranja, kaže McLaren (Reuters)

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) poručila je kako postoji osnovana sumnja da je ruska vlada umiješana u doping svojih sportista.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko Ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportistima prilikom dopingiranja, prenosi Hina.

Kanadski advokat, koji je vodio nezavisnu istragu, napisao je kako su uz rusko Ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tokom Svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

U izvještaju se tvrdi kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina.

“Ovaj sistem povlačenja pozitivnih uzoraka pokrenut je 2011. godine i trajao je do augusta 2015. godine. Od njega su imali koristi mnogi ruski sportisti u zimskim i ljetnim olimpijskim sportovima čija su se natjecanja održavala u Rusiji,” stoji u izvještaju.

‘Apsolutno siguran’

McLaren je poručio kako je “apsolutno siguran” u nalaze izvještaja koji bi mogao dovesti do suspenzije Rusije na OI u Rio de Janeiru idućeg mjeseca.

Bivši direktor ruske antidopinške laboratorije Grigorij Rodčenkov u maju je otkrio kako je dobio zahtjev ruskih vlasti da sistematski prikriva tragove dopinga kod ruskih sportista. Prema njegovim navodima, niz ruskih sportista je koristio doping u Sočiju, a njih 15 je na Igrama osvojilo medalje.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komitet (MOK) Thomas Bach ostao je šokiran izvještajem WADA-e.

“Rezultati ovog izvještaja predstavljaju šokantan i nepredvidiv napad na integritet sporta i Olimpijskih igara,” kazao je Bach najavivši kako će MOO pažljivo proučiti izvještaj i donijeti odluku.

“MOK neće prezati od donošenja najtežih sankcija protiv pojedinaca ili organizacija,” najavio je Bach.

Izvor: Agencije