Wall Street u najvećim gubicima od oktobra 2008.

Ojačana strahovanja ulagača od nove recesije u SAD-u (AFP)

Dow Jones indeks potonuo je prošle sedmice 6,4 posto, na 10.771 bod, što je njegov najveći sedmični gubitak od oktobra 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se, pak, 6,6 posto, na 1.136 bodova, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 2.483 boda.

Prošle sedmice tržište se našlo pod pritiskom pesimističnog upozorenja čelnika američke središnje banke da postoje značajni rizici slabljenja ekonomije, što je ojačalo strahovanja ulagača od nove recesije u SAD-u.

Uz to, evropski političari još nemaju cjelovit plan za rješavanje dužničkih problema Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone. Odluke se neprestano odgađaju, a ako početkom oktobra Atena ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obveze.

Zbog toga su tokom vikenda na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu dužnosnici iz SAD-a, Kine i drugih zemalja pozvali evropske političare da počnu odlučnije rješavati dužničku krizu, pa i povećaju fond za financijsku stabilizaciju, vrijedan 440 milijardi eura.

U međuvremenu su analitičari, zbog recesijskih prijetnji, smanjili procjene zarada američkih kompanija. Prema anketi Reutersa, očekuje se da je dobit kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, u trećem tromjesečju porasla za 13,7 posto, dok su još nedavno očekivali rast od 17 posto.

Preoptimistična očekivanja

Premda su očekivanja smanjena, mnogi smatraju da su još uvijek preoptimistična.

„Ako se brojke imalo približe tim procjenama, odmah ću naručiti šampanjac“, kaže Howard Silverblatt, analitičar u S&P-u.

Prošle je sedmice FedEx, druga po veličini svjetska poštanska kompanija, objavila tromjesečne rezultate koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara, no smanjila je procjene dobiti do kraja godine, zbog rasta cijena goriva i slabljenja globalne ekonomije.

S obzirom da FedEx posluje diljem svijeta i s brojnim poslovnim korisnicima, rezultati te kompanije smatraju se dobrim pokazateljem situacije u svjetskoj ekonomiji.

I dok sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija počinje u oktobru, ove će sedmice u fokusu ulagača biti makroekonomski podaci, koji bi mogli dati nešto jasniju krvnu sliku američke privrede.

Izvor: Agencije