Washington i Rijad traže primirje u Siriji

Treba riješiti probleme u regiji prije nego što nas oni unište, istakao saudijski ministar (EPA)

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su zatražile primirje i humanitarni pristup u Siriji te razgovarale o mogućem slanju posebnih saudijskih snaga na teren prije međunarodne konferencije koja će se ove sedmice održati o tom ratu.

“Naš je veliki interes da riješimo probleme u regiji prije nego što oni nas unište”, upozorio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir pred novinarima u Washingtonu, u društvu američkog kolege Johna Kerryja.

Kerry je kazao da dvije savezničke zemlje “intenzivno rade na tome da Međunarodna grupa za pomoć Siriji (ISSG, sedamnaest zemalja i tri multilateralne organizacije koje su donijele diplomatske smjernice o sirijskom sukobu) bude kadra učiniti korak prema potpunom humanitarnom pristupu i potpunom primirju”.

“Nadamo se da ćemo se, kada se ovih dana budemo vidjeli u Minhenu, moći približiti tom cilju”, istaknuo je Kerry.

Zaustavljanje rata

Nakon susreta u Beču i u New Yorku krajem 2015. svjetske i regionalne sile, pa tako i Washington, Moskva, Rijad i Teheran okupljeni unutar ISSG-a, trebaju se u četvrtak sastati u Minhenu kako bi pregovarali o zaustavljanju rata, u kojem je u pet godina poginulo blizu 260.000 ljudi, a milioni su izbjegli.

Taj takozvani bečki diplomatski proces potvrđen je 18. decembra rezolucijom UN-ovog Vijeća sigurnosti, koju je prihvatilo svih petnaest članova, među njima i Rusija. Taj tekst traži uspostavu primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Pošto je mjesecima sarađivao s Moskvom radi pronalaženja rješenja za sirijsku krizu, Washington je prošle sedmice promijenio stajalište optuživši rusku vojsku, saveznicu sirijskih snaga, da je ofanzivom na Halep minirala krhke međunarodne mirovne napore.

‘Rat protiv terorizma’

“Odlučni smo sarađivati sa SAD-om i našim saveznicima u svijetu kako bismo to riješili, bilo da je riječ o ratu protiv terorizma, pokušajima stabilizacije Bliskog istoka, izraelsko-palestinskom miru ili, pak, miru u Jemenu”, rekao je Al-Jubeir, čija zemlja i SAD prolaze kroz period napetosti, naročito u vezi s Iranom i sa Sirijom.

Al-Jubeir je, odlazeći iz State Departmenta nakon razgovora s Kerryjem, odvojeno dao izjavu u kojoj se osvrnuo na prijedlog Rijada da u okviru međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pošalje u Siriju kopnene snage.

“Američka vlada je pružila podršku činjenici da je (saudijska) monarhija spremna poslati posebne snage u Siriju ako tako odluči međunarodna koalicija”, rekao je Al-Jubeir.

Washington je preko čelnika Pentagona još prošle sedmice dao do znanja da je sklon tom saudijskom prijedlogu.

Izvor: Agencije