Washington i Seul za odlučan odgovor Pjongjangu

Suočavamo se s prijetnjom bezobzirnog i brutalnog režima u Sjevernoj Koreji, rekao je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na odlučan odgovor Sjevernoj Koreji nakon razgovora s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon dva dana razgovora, tijekom kojeg je naglasio važnost njihovog saveza, Trump je ponovio da je doba “strateške strpljivosti” za sjevernokorejski balistički i nuklearni program završilo.

“Zajedno se suočavamo s prijetnjom bezobzirnog i brutalnog režima u Sjevernoj Koreji. Nuklearni program i program balističkih projektila tog režima traže odlučan odgovor”, objavio je Trump ispred Bijele kuće. 

Prijetnja kao najvažniji prioritet

“Blisko surađujemo s Južnom Korejom i Japanom, kao i partnerima diljem svijeta, u nizu diplomatskih, sigurnosnih i ekonomskih mjera za zaštitu naših saveznika i građana od te pošasti zvane Sjeverna Koreja”, dodao je američki čelnik. 

Moon je otkrio da su Trump i on sjevernokorejsku prijetnju odredili kao svoj najvažniji prioritet. 

“Predsjednik Trump i ja složili smo se da samo snažna sigurnost može dovesti do istinskog mira”, istaknuo je južnokorejski predsjednik.

Naglasio je i da će upotrijebiti “sankcije i dijalog u postupnom i sveobuhvatnom pristupu” rješavanja nuklearnog pitanja. 

Izvor: Agencije