Washington: ISIL nije srušio avion koalicije

Zarobljavanje jordanskog pilota potvrdila je i njegova porodica (Al Jazeera)

Američka vojska demantirala je navode grupe Islamska država Irak i Levant da  je iznad sjevernog dijela Sirije oborila borbeni avion koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Borci ISIL-a tvrde da su zarobili pilota srušenog aviona, a SAD je oštro osudio njegovu otmicu.

Ranije u srijedu, ISIL-ov ogranak u al-Raqqi je na više internetskih stranica objavio fotografije sa namjerom da prikažu kako njihovi borci drže zarobljenog pilota.

U potpisu fotografija je navedeno da je pilot Jordanac, te je navedeno pilotovo ime.

U međuvremenu, američka vojska je odbacila navode ISIL-a da su oni srušili avion koalicije.

“Dokazi ukazuju na to da pripadnici ISIL-a nisu srušili avion, iako oni tvrde da jesu“, kazali su iz Američke centralne komande, koja je na čelu borbe koaliconih snaga protiv ISIL-a.

Razlog pada aviona nije potvrđen

Amerikanci nisu potvrdili razlog pada aviona, ali su potvrdili da su pripadnici ISIL-a zarobili pilota.

“Mi strogo osuđujemo akcije ISIL-a i otmicu pilota“, kazao je komandant američke vojske Lloyd J. Austin III, koji nadgleda vojne operacije koalicije  u Iraku i Siriji.

On je dodao da će koalicija podržati napore da pilot bude spašen i da neće dopustiti da ISIL upotrijebi avionsku nesreću za svoje svrhe.

“Jordanci su naš cijenjeni partner i njihovi piloti su do sada radili izuzetno dobar posao“, zaključio je Austin.

ISIL-ov ogranak u al-Raqqi je na više internetskih stranica u srijedu objavio fotografije sa namjerom da prikažu kako njihovi borci drže zarobljenog pilota.

U potpisu fotografija je navedeno da je pilot Jordanac, te je navedeno pilotovo ime.

Ubrzo potom jordanska vojska saopćila je da je zarobljeni pilot pripadnik jordanske vojne avijacije, koja je dio koalicije na čelu sa SAD-om koja od augusta izvodi zračne udare na položaje ISIL-a, javio je Reuters..

“Jordan tu grupu (ISIL) i njihove pristaše drži odgovornima za sigurnost pilota i njegov život”, stoji u saopćenju vojske, objavljenom na jordanskoj televiziji.

Zarobljavanje jordanskog pilota potvrdila je i njegova porodica, izjavivši da ih je zapovjednik jordanske ratne avijacije izvijestio da je on uhvaćen nakon što mu je avion pogođen tokom napada koalicije na područje pod nadzorom boraca ISIL-a na sjeveroistoku Sirije.

“Potvrdili smo navode da su članovi ISIL-a zarobili arapskog pilota [koji nije Sirijac], nakon što su srušili njegov avion protuavionskom raketom u blizini grada Raqqe”, saopćila je ranije Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Objavljeno je nekoliko fotografija, a na jednoj od njih je prikazan pilot obučen samo u bijelu košulju, kako ga iz vode izvlače četvorica muškaraca.

Na drugoj fotografiji je prikazan na tlu, okružen sa desetak naoružanih muškaraca.

Borci ISIL-a tvrde da su borbeni avion oborili raketom navođenom toplotom.

O spremnosti pilota i vojnika za ovakve slučajeve, za Al Jazeeru je govorio nekadašnji pomoćnik sekretara za političko-vojna pitanja u administraciji američkog predsjednika Georgea Busha.  

“Ako pogledate Jordan, kralj Abdulah II je prošao je vojnu obuku za posebne slučajeve, njegov otac bio je pilot, također. Priključivanjem koaliciji, Jordan je bio svjestan da postoji mogućnost da će neki od njihovih aviona biti srušen”, rekao je Mark Kimitt, bivši general američke vojske.

”Nažalost, to se sada i desilo. Mislim da to nikako neće utjecati na dalje zajedničke akcije koalicije. Kompletna avijacija obučena je za provođenje operacija potrage i spašavanja, kako bi pomogli pilotu odmah po obaranju aviona. To se nije desilo u ovom slučaju. Pilot sada mora iskoristiti ličnu obuku kako bi pobjegao, što očito nije uspio, ali mora pokušati odoliti svojim otmičarima.”

Izvor: Al Jazeera i agencije