Washington: Ministri koalicije danas o borbi protiv ISIL-a

ISIL, Borci, Tenk
Na sastanku će se detaljno razgovarati o vojnim naporima koalicije protiv ISIL-a (AP)

Predstavnici 68 zemalja koje se bore protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji okupljaju se u srijedu u Washingtonu kako bi raspravili o strategiji borbe protiv te skupine, koju je američki predsjednik obećao pobijediti.

State Department rekao je da će ministri vanjskih poslova globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a razmotriti dosadašnje akcije i strategiju kako nadalje ubrzati poraz ISIL-a.

Sastanak, na kojem će se detaljno razgovarati o vojnim naporima koalicije, kao i o njezinim akcijama kada se radi o stranim borcima, financiranju borbe protiv terorizma i stabilizaciji oslobođenih područja, ugostit će američki državni tajnik Rex Tillerson, prenosi Hina.

Predstavnici 27 zemalja članica NATO-a sudjelovat će na sastanku, a Tillerson se nada susresti se s većinom njih, kaže State Department, najavljujući i sastanak američkog državnog tajnika s glavnim tajnikom Sjevernoatlantskog saveza.

Problem novačenja boraca putem interneta

Ministri će posebnu pozornost posvetiti načinima zaustavljanja novačenje stranih boraca ISIL-a putem interneta te prekidu dotoka novca terorističkim mrežama.

Predstavnici 68 zemalja koalicije redovito se sastaju kako bi koordinirali zajedničke akcije, kaže State Department.

Oni su se zadnji puta susreli u srpnju 2016.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je zatražio od Pentagona da mu dostavi kompletni plan uništenja ISIL-a.

Pentagon danas procjenjuje da je ISIL izgubio 65 posto teritorija koji je držao 2014.

Izvor: Agencije