Washington ne šalje delegaciju na pregovore o Siriji

Zvaničnici State Departmenta ne mogu prisustvovati pregovorima (Reuters)

Američki State Department saopštio je danas da neće poslati delegaciju na pregovore o Siriji u Astani, glavnom gradu Kazahstana, iduće sedmice, a kao razlog je naveo hitne obaveze u vezi sa tranzicijom vlasti u Washingtonu.

Vršilac dužnost portparola State Departmenta Mark Toner rekao je da će Sjedinjene Američke Države na tim pregovorima predstavljati američki ambasador u Kazahstanu George Krol, prenosi Reuters.

Hitne obaveze tranzicije

“S obzirom na to da smo imali predsjedničku inauguraciju i na hitne obaveze u vezi sa tranzicijom, delegacija iz Washingtona neće učestvovati na konferenciji u Astani”, naveo je Toner.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je kazao da je SAD pozvan na predstojeće razgovore o sirijskom konfliktu u Astani, javila je ruska agencija RIA Novosti.

“Pripremamo sastanak u Astani u formatu Rusija – Turska – Iran. Smatramo da je ispravno da se na ovaj sastanak pozovu predstavnici UN-a i predstavnici nove američke administracije”, izjavio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare. 

Izvor: Agencije