Washington Post: S. Koreja ima nuklearne glave za svoje projektile

List navodi da Sjeverna Koreja prema drugim procjenama već ima oko 60 komada nuklearnog oružja (Reuters)

Sjeverna Koreja je napravila nuklearnu glavu dovoljno malu da stane u njene projektile, objavio je Washington Post danas u otkriću koje će dodatno pojačati tenzije, objavio je AFP.

List je citirao dijelove analize koju je uradila američka odbrambeno-obavještajna agencija DIA koja kaže da obavještajna zajednica vjeruje da Sjeverna Koreja ima nuklearne glave koje mogu nositi njeni projektili, uključujući i projektile sa interkontinentalnim dometom.

Ova je ocjena potvrđena od dva američka zvaničnika dobro upućena u analizu. Pentagon nije odmah bio dostupan za komentar.

Nije poznato da li je Sjeverna Koreja uspješno testirala nuklearne glave manjih proporcija, iako je Pjongjang tvrdio prošle godine da jeste.

SAD u dometu korejskih raketa

Ovakav napredak u razvijanju nuklearnog programa bi mogao značiti da je sjevernokorejski režim bliži nego ikada mogućnosti da ima iskoristive nuklearne projektile kojima može gađati ciljeve udaljene hiljadama kilometara.

List navodi da Sjeverna Koreja prema drugim procjenama već ima oko 60 komada nuklearnog oružja, mnogo više nego se vjerovalo.

Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je relativno uspješno testirala dalekometne projektile koji bi mogli doći i do američkog tla.

Izvor: Agencije