Washington se neće protiviti trgovini između Irana i EU-a

EU je pokazao odlučnost da zadrži iranski nuklearni sporazum nakon što ga je Donald Trump doveo u pitanje (EPA)

Washington neće nastojati blokirati trgovinu između Evropske unije i Irana uprkos njegovom odbijanju da potvrdi sporazum o iranskom nuklearnom programu, kazao je američki državni sekretar Rex Tillerson u intervjuu koji je u petak objavio Wall Street Journal.

“Predsjednik je bio dovoljno jasan u vezi sa činjenicom da nije njegova namjera miješati se u ugovore koje su Evropljani eventualno sklopili s Iranom”, izjavio je Tillerson za američki dnevnik sedam dana nakon Trumpovog odbijanja potvrde sporazuma.

“Jasno je rekao: ‘Nema problema. Radite šta želite'”, dodao je Tillerson, prenosi Hina.

Odlučni EU

Evropska unija pokazala je odlučnost u ponedjeljak da zadrži iranski nuklearni sporazum nakon što ga je Donald Trump doveo u pitanje, s obzirom na to da je nekoliko zemalja ocijenilo taj historijski kompromis ključnim u uvjeravanju Sjeverne Koreje da sjedne za pregovarački stol na raspravu o njenom nuklearnom programu.

EU se brine za evropske kompanije koje su se pomalo počele vraćati u Iran nakon ukidanja međunarodnih sankcija povezanih sa sporazumom.

Kad bi Kongres SAD-a ponovno nametnuo sankcije, te bi se kompanije mogle izložiti krivičnom progonu s druge strane Atlantika.

Izvor: Agencije