Washington šokiran ostavkom Petraeusa

Washington je u subotu u šoku nakon iznenadne ostavke direktora američke obavještajne agencije CIA i bivšeg američkog komandanta u Iraku i Afganistanu Davida Petraeusa (60) i to samo tri dana nakon reizbora predsjednika SAD Baracka Obame.

Petraeus je podnio ostavku na tu funkciju poslavši pismo Obami u kome je naveo da je nedostojan da bude direktor tajne službe, pošto je imao vanbračnu aferu i time na sramotan način okončao svoju veoma hvaljenu i cijenjenu vojnu i političku karijeru, prenijela je francuska agencija AFP.

“Nakon 37 godina braka donio sam izrazito lošu odluku upuštajući se u vanbračnu vezu”, napisao je Petraeus u poruci zaposlenima u CIA, koja je u petak dostavljena medijima.

Holly i David Petraeus u braku su 38 godina. Buduću surpugu upoznao je dok je bio kadet na američkoj vojnoj akademiji West Point u New Yorku. Holly je kćerka intendanta na Akademiji. Imaju dvoje djece, a njihov sin komanduje pješačkim vodom u Afganistanu.

Paula Broadwell: Pisala Petraeusovu biografiju

NBC News i još neki mediji prenose da je FBI istraživao Paulu Broadwell, koautoricu biografije Petraeusa, zbog mogućeg nepropisnog pristupa povjerljivim informacijama, dok su neimenovani zvaničnici rekli New York Timesu da je Petraeusova ljubavnica bila Paula Broadwell, bivša majorica američke vojske koja je provodila puno vremena s Petraeusom intervjuišući ga za svoju knjigu.

Paula Broadwell nije javno komentirala ove navode.

Petraeus je na čelo CIA došao u septembru 2011. godine, nakon što je prethodno bio komandant međunarodnih snaga u Afganistanu.

Izvor: Agencije