Oglasi

Washington šokiran ostavkom Petraeusa

Pozivajući se na vladine zvaničnike, mediji napominju da se afera pojavila u trenutku kada je FBI istraživao da li je jedan kompjuter koji je koristio Petraeus bio kompromitiran.

Washington je u subotu u šoku nakon iznenadne ostavke direktora američke obavještajne agencije CIA i bivšeg američkog komandanta u Iraku i Afganistanu Davida Petraeusa (60) i to samo tri dana nakon reizbora predsjednika SAD Baracka Obame.

Petraeus je podnio ostavku na tu funkciju poslavši pismo Obami u kome je naveo da je nedostojan da bude direktor tajne službe, pošto je imao vanbračnu aferu i time na sramotan način okončao svoju veoma hvaljenu i cijenjenu vojnu i političku karijeru, prenijela je francuska agencija AFP.

"Nakon 37 godina braka donio sam izrazito lošu odluku upuštajući se u vanbračnu vezu", napisao je Petraeus u poruci zaposlenima u CIA, koja je u petak dostavljena medijima.

Holly i David Petraeus u braku su 38 godina. Buduću surpugu upoznao je dok je bio kadet na američkoj vojnoj akademiji West Point u New Yorku. Holly je kćerka intendanta na Akademiji. Imaju dvoje djece, a njihov sin komanduje pješačkim vodom u Afganistanu.


Petraesova supruga Holly radi u uredu
pri Ministarstvu odbrane

Obama prvo odbio

Obama je u petak, u pisanoj formi, prihvatio Petraeusovu ostavku, ali i pohvalio "njegovu požrtvovanost i patriotizam", izrazivši uvjerenje da će CIA "nastaviti uspješno da obavlja svoju misiju" i bez slavnog generala.

Američki predsjednik, prema navodima New York Timesa, nije imao pojma do četvrtka ujutru da šef CIA ima namjeru da podnese ostavku, a kada se sa njim sreo kasnije tog dana - odbio je da odmah prihvati ostavku, rekavši da će razmisliti do sutradan.

Na kraju je Obama zaključio da ne može natjerati Petreusa da ostane, prenio je New York Times.

Davida Petraeusa će kao vršilac dužnosti na čelu CIA zamijeniti Michael Morell, dosadašnji zamjenik direktora, ali izgleda da je to samo privremeno rješenje, jer se kao mogući nasljednik pominje John Brennan, savjetnik Bijele kuće za borbu protiv terorizma i veteran CIA koji je igrao "instrumentalnu ulogu" u Obaminom ratu bespilotnih letjelica protiv boraca al-Kaide.

Morell je bio značajna CIA-ina figura u pomoći Bijeloj kući tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. 

Ni Petraeus, ni CIA nisu precizno objasnili zašto je Petraeus ocijenio da mora da podnese ostavku zbog vanbračne veze - da li je ta veza predstavljala samo lični problem ili je probudila sigurnosna pitanja u njegovom delikatnom poslu šefa CIA, navodi AFP.

Prozivanje Paule Broadwell

Pozivajući se na vladine zvaničnike, New York Times i drugi američki mediji napominju da se ova afera pojavila u trenutku kada je FBI istraživao da li je jedan kompjuter koji je koristio Petraeus bio kompromitiran.


Paula Broadwell: Pisala Petraeusovu biografiju

NBC News i još neki mediji prenose da je FBI istraživao Paulu Broadwell, koautoricu biografije Petraeusa, zbog mogućeg nepropisnog pristupa povjerljivim informacijama, dok su neimenovani zvaničnici rekli New York Timesu da je Petraeusova ljubavnica bila Paula Broadwell, bivša majorica američke vojske koja je provodila puno vremena s Petraeusom intervjuišući ga za svoju knjigu.

Paula Broadwell nije javno komentirala ove navode.

Petraeus je na čelo CIA došao u septembru 2011. godine, nakon što je prethodno bio komandant međunarodnih snaga u Afganistanu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.