Washington Teheranu: Odustanite od lansiranja raketa

Zvaničnik iranskog Ministarstva odbrane Ghasem Taghizadeh izjavio je krajem novembra kako će Iran u svemir lansirati tri rakete-satelita (EPA)

Američke vlasti pozvale su Iran da odustane od lansiranja raketa u okviru svemirskog programa, ocjenjujući da bi to bila provokacija, prenose agencije.

„Iransko Ministarstvo odbrane saopćilo je kako narednih mjeseci želi lansirati tri svemirske rakete. Takva akcija bi još jednom pokazala da Iran ne poštuje rezoluciju 2231 Vijeća sigurnosti UN-a prema kojoj se Iran poziva da ne provodi aktivnosti s balističkim raketama koje mogu nositi nuklearne bojeve glave“, izjavio je šef američke diplomatije Mike Pompeo.

Prema njegovim riječima, američke vlasti savjetuju Iran da odustane od takvih „provokacija“ i da prekine sve aktivnosti sa balističkim raketama kako bi ta država izbjegla ekonomsku i diplomatsku izolaciju.

Tehnologija kao kod balističkih raketa

Zvaničnik iranskog Ministarstva odbrane Ghasem Taghizadeh izjavio je krajem novembra kako će Iran u svemir lansirati tri rakete-satelita.

Pompeo je rekao kako je tehnologija koja se koristi za takvo lansiranje ista kao i za ispaljivanje balističkih raketa, među kojima su interkontinentalne rakete sposobne pogoditi američku teritoriju.

Washington je od Teherana napravio svog najvećeg neprijatelja uvodeći ekonomske sankcije poslije povlačenja iz nuklearnog sporazuma koji predsjednik SAD-a Donald Trump smatra lošim.

Izvor: Agencije