Washington za prekid nasilja nad Rohinjama

Republikanac Ed Royce rekao je da Vlada Mijanmara više od 30 godina provodi neopisivo nasilje nad Rohinjama (AP)

Predstavnički dom SAD-a usvojio je Nacrt rezolucije kojom se poziva Vlada Mijanmara da okonča nasilje nad Rohinja muslimanima i da omogući svim etničkim i vjerskim manjinama u toj zemlji da uživaju ljudska prava i slobode.

Predstavnički dom usvojio je Nacrt rezolucije koju je pripremio demokratski kongresmen Jim McGovern, a koju je u martu ove godine već prihvatio Odbor za vanjsku politiku.

Republikanski kongresmen Ed Royce je tokom glasanja kazao da su muslimani u Mijanmaru jedna od manjinskih grupa koje se suočavaju sa najvećim nasiljem u svijetu.

“Vlada Mijanmara više od 30 godina provodi neopisivo nasilje nad Rohinja muslimanima i sistemski krši njihova ljudska prava. Od 2012. godine blizu 140.000 muslimana u Mijanmaru protjerano je iz svojih domova, dok su stotine ubijene”, rekao je.

Najugroženija nacionalna manjina

Mijanmar je država južne Azije gdje većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine približno pet posto stanovništva (blizu 2,5 miliona).

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih naoda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Najmanje 170.000 raseljenih živi u kampovima u kojima su smješteni od kada je prije skoro dvije godine izbilo nasilje između etničkih budista i manjinskih Rohinja muslimana u saveznoj državi Rakhine.

Mnogima od njih nije dozvoljeno napuštanje tog područja i zavise od nevladinih organizacija koje im dostavljaju lijekove i hranu. Vlasti u toj državi su im, također, uvele ograničenje prema kojem porodice Rohinja muslimana mogu imati najviše dvoje djece.

Na popisu stanovništva u Mijanmaru, održanom u martu, Vlada je zabranila etničkim muslimanima da se registruju kao Rohinje jer ih smatraju bengalskim imigrantima koji nemaju pravo na državljanstvo.

Izvor: Agencije